Ministre afviser at have skjult dagpengetal

Skrevet af admin

20/03/2013
Det skulle Mette Frederiksen (S) og Bjarne Corydon (S) svare på i et åbent samråd onsdag. Spørgsmålet kom fra Enhedslisten, der undrer sig over, at både Corydon og Frederiksen kendte til det nye skøn i midten af december, men først fortalte om det 10. januar.Svaret fra ministrene er, at det nye skøn først skulle valideres.»Ministerierne bliver selvfølgelig nødt til at validere det nye skøn, der er foretaget efter ny metode. Det er helt normal procedure,« siger Bjarne Corydon og afslører, at det nye skøn allerede var kendt i ministerierne 7. december.Finansministeren fortæller, at tiden mellem 7. december 2012 og 10. januar 2013 - ud over en validering - blev brugt til at beregne de økonomiske konsekvenser af det nye skøn, der gik på, at 23.000 langtidsledige er i fare for at miste dagpengene.Det svar udløser flere spørgsmål fra Enhedslisten, der havde sendt arbejdsmarkedsordfører Christian Juhl (Ø), finansordfører Frank Aaen (Ø) og medlem af Beskæftigelsesudvalget Finn Sørensen (Ø) til samråd.Christian Juhl har stadig en mistanke om, at »I ikke har lyst til at fortælle os, hvad de virkelige tal er«.Samme mistanke sidder Dansk Folkepartis arbejdsmarkedsordfører, Bent Bøgsted (DF), med, da det nye skøn kunne have stor indvirkning på de igangværende finanslovsforhandlinger med Enhedslisten.»Det rejser en mistanke om, at der er sket en vildledning af dem, man forhandler finanslov med. Har regeringen bevidst holdt oplysningerne tilbage for at undgå et fornyet pres i finanslovsforhandlingerne fra støttepartiet?« spørger DFeren.Det afviser Mette Frederiksen og henviser til, at hun i et svar til Christian Juhl 13. december henviser til hele den gruppe, der er i risiko for at ryge ud af dagpengesystemet, nemlig 36.169, og ikke det nye skøn, da det ikke er muligt præcist at sige, hvor mange der vil opbruge retten til dagpenge frem mod 1. juli 2013.»Jeg forsøger på ingen måde at nedtone problemet i svaret, hvor jeg oplyser risikogruppen, der alt andet lige er større end den gruppe, der rent faktisk vil ryge ud af dagpengesystemet,« siger Mette Frederiksen.Enhedslisten undrer sig dog over, at partiet og de systemer, der skal tage sig af de ledige, ikke får at vide, at der er et nyt skøn på vej. Og at det viser, at antallet af mennesker, der risikerer at falde ud af dagpengesystemet, er dobbelt så stort, som først antaget.Det begrunder Bjarne Corydon igen med, at det nye skøn skal valideres først.»Der er tale om et skøn, der laves på helt nyt talgrundlag. Det skal være korrekt, og vi skal vide, hvad konsekvenserne er,« siger Bjarne Corydon og afviser, at embedsmændenes beregninger skulle »igennem politisk behandling«, inden de blev offentliggjort i starten af 2013.»Det blandet vi os ikke i, og hvis vi havde gjort det, så havde vi nok ønsket et lavere tal, end det der kom frem.«

Dagens topnyheder

Det skulle Mette Frederiksen (S) og Bjarne Corydon (S) svare på i et åbent samråd onsdag. Spørgsmålet kom fra Enhedslisten, der undrer sig over, at både Corydon og Frederiksen kendte til det nye skøn i midten af december, men først fortalte om det 10. januar.

Svaret fra ministrene er, at det nye skøn først skulle valideres.

»Ministerierne bliver selvfølgelig nødt til at validere det nye skøn, der er foretaget efter ny metode. Det er helt normal procedure,« siger Bjarne Corydon og afslører, at det nye skøn allerede var kendt i ministerierne 7. december.

Finansministeren fortæller, at tiden mellem 7. december 2012 og 10. januar 2013 - ud over en validering - blev brugt til at beregne de økonomiske konsekvenser af det nye skøn, der gik på, at 23.000 langtidsledige er i fare for at miste dagpengene.

Det svar udløser flere spørgsmål fra Enhedslisten, der havde sendt arbejdsmarkedsordfører Christian Juhl (Ø), finansordfører Frank Aaen (Ø) og medlem af Beskæftigelsesudvalget Finn Sørensen (Ø) til samråd.

Christian Juhl har stadig en mistanke om, at »I ikke har lyst til at fortælle os, hvad de virkelige tal er«.

Samme mistanke sidder Dansk Folkepartis arbejdsmarkedsordfører, Bent Bøgsted (DF), med, da det nye skøn kunne have stor indvirkning på de igangværende finanslovsforhandlinger med Enhedslisten.

»Det rejser en mistanke om, at der er sket en vildledning af dem, man forhandler finanslov med. Har regeringen bevidst holdt oplysningerne tilbage for at undgå et fornyet pres i finanslovsforhandlingerne fra støttepartiet?« spørger DFeren.

Det afviser Mette Frederiksen og henviser til, at hun i et svar til Christian Juhl 13. december henviser til hele den gruppe, der er i risiko for at ryge ud af dagpengesystemet, nemlig 36.169, og ikke det nye skøn, da det ikke er muligt præcist at sige, hvor mange der vil opbruge retten til dagpenge frem mod 1. juli 2013.

»Jeg forsøger på ingen måde at nedtone problemet i svaret, hvor jeg oplyser risikogruppen, der alt andet lige er større end den gruppe, der rent faktisk vil ryge ud af dagpengesystemet,« siger Mette Frederiksen.

Enhedslisten undrer sig dog over, at partiet og de systemer, der skal tage sig af de ledige, ikke får at vide, at der er et nyt skøn på vej. Og at det viser, at antallet af mennesker, der risikerer at falde ud af dagpengesystemet, er dobbelt så stort, som først antaget.

Det begrunder Bjarne Corydon igen med, at det nye skøn skal valideres først.

»Der er tale om et skøn, der laves på helt nyt talgrundlag. Det skal være korrekt, og vi skal vide, hvad konsekvenserne er,« siger Bjarne Corydon og afviser, at embedsmændenes beregninger skulle »igennem politisk behandling«, inden de blev offentliggjort i starten af 2013.

»Det blandet vi os ikke i, og hvis vi havde gjort det, så havde vi nok ønsket et lavere tal, end det der kom frem.«