Ministre: Banker kan straffes for medvirken til skattesnyd

Hvis banker hjælper kunder med at placere penge i skattesnyd, er der ikke tvivl om, at de efter de nuværende regler kan straffes.

Det fastslår skatteminister Karsten Lauritzen (V) og erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V), der begge er i samråd om de såkaldte Panama-papirer torsdag formiddag.

Det afgørende er dog, om det kan bevises, understreger skatteminister Karsten Lauritzen.

Troels Lund Poulsen oplyser, at Finanstilsynet, der er sat til at undersøge de danske bankers rolle i sagen, ikke kun koncentrerer sig om det Panama-baserede advokatfirma, Mossack Fonseca, der har været omdrejningspunkt for sagen.

Tilsynet har bedt otte banker redegøre for ikke bare deres kontakt til det firma, men generelt for deres samarbejde med sådanne rådgivere ti år tilbage.

- Selv om det måtte vise sig, at der er ikke er foregået noget egentligt ulovligt i denne sag, vil jeg klart opfordre bankerne til at overveje deres rolle, og om det ikke er i bankernes egen interesse at være på sikker afstand af denne type aktiviteter, siger Troels Lund.

- Jeg tror, det har indflydelse på tilliden til sektoren, at bankerne ikke udfordrer lovgivningen grænser.

Men han mener ikke, at det alene er et spørgsmål om jura. Bankerne har allerede en lang række forpligtelser til at indberette mistanker om blandt andet hvidvask og skatteunddragelse.

- Jeg tror ikke nødvendigvis, at mere lovgivning på området vil være løsningen, siger Troels Lund Poulsen.

Og løsningen er næppe heller at tilføre Skat flere ressourcer, mener skatteminister Karsten Lauritzen. Han henviser til, at Skats indsats mod skattely blev forstærket allerede under den tidligere regering.

- Det er oplagt at forsætte den indsats, men der er rimeligt mange ressourcer, siger Karsten Lauritzen.

Finanstilsynet venter at kunne offentliggøre sin undersøgelse inden sommerferien, oplyser Troels Lund Poulsen.

/ritzau/

Dagens Gossip