Ministre giver danske soldater i Mali lov til at skyde

Skrevet af admin

30/10/2015

Dagens topnyheder

De danske soldater, der skal sendes til Mali, skal ikke vente på, at en FN-soldat bliver skudt på, inden de selv må åbne ild mod fjenden.

Det siger forsvarsminister Peter Christensen (V), efter at regeringen vil sende et bidrag til Mali. Der er tale om et antal stabsofficerer, et fly og 30 specialtrænede soldater.

- Soldaterne har et meget bredt mandat, og det skal forstås på den måde, at de må tage alle de nødvendige midler i brug for at forsvare sig selv. De må gerne indgå i kamp.

- Vi vil aldrig fra regeringens side sende danske soldater af sted, hvor de ikke har lov eller mulighed for at forsvare sig selv. Det gælder også i forhold til dette bidrag i Mali, siger Peter Christensen.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) bakker op, men minder om, at der er tale om en fredsbevarende mission i Mali, hvor islamister og kriminelle bander huserer i landets nordlige regioner.

- Vi sender ikke vores soldater ned til en offensiv mission. De skal bidrage til FN's fredsbevarende mission, men de skal løse opgaven med de nødvendige midler, siger Kristian Jensen til Ritzau.

De to Venstre-ministre fremlagde fredag regeringens plan for Mali-missionen for Det Udenrigspolitiske Nævn.

Selvom det halter med at få støttepartierne De Konservative og DF til at bakke op, kan regeringen øjne et flertal for missionen.

Socialdemokraterne, De Radikale, Liberal Alliance, Alternativet og SF støtter regeringens planer - og måske ender Enhedslisten også med at støtte op.

Den danske chef for FN's styrker i Mali, generalmajor Michael Lollesgaard, havde anmodet Danmark om at stille med 250 soldater til en kampklar mobil forsyningsenhed. Og desuden 20-30 pansrede lastvogne.

Peter Christensen bekræfter, at den anmodning fra Lollesgaard ikke var clearet med regeringen på forhånd.

Forsvarsministeren mener ikke, at Danmark er forpligtet til at sende 250 soldater til Mali, selvom det er en dansker, der kommer med anmodning på FN's vegne.

Meldingen er, at Danmark sender det, som regeringen finder nødvendigt, selvom 250 danske soldater i teorien godt kunne sendes til Mali.

- Det skyldes, at vi i rammen af forsvarsforliget har afsat 500 millioner kroner årligt til internationale operationer, og hvis vi disponerer hele puljen nu, så er der ikke meget at lave prioriteringer for i 2016, siger Peter Christensen.

De 30 specialtrænede soldater skal efter planen sendes af sted tidligt i 2016, oplyser Kristian Jensen. Flyet skal af sted senere i 2016.

Men først skal regeringen i november fremsætte et beslutningsforslag i Folketinget, hvorefter der skal stemmes om det.

/ritzau/