Ministre kræver at våbenhvile i Ukraine overholdes

Skrevet af admin

24/02/2015

Dagens topnyheder

Udenrigsministrene fra Ukraine, Rusland, Frankrig og Tyskland opfordrer til, at våbenhvileaftalen for det østlige Ukraine følges nøje op.

I en fælles udtalelse efter et møde i Paris tirsdag opfordrer de fire ministre parterne til at indlede en fuldstændig våbenhvile og en fuld tilbagetrækning af tunge våben.

Udtalelsen blev læst op af den franske udenrigsminister, Laurent Fabius, efter mødet.

På mødet drøftede ministrene situationen omkring byen Debaltseve, som blev indtaget af prorussiske oprørere i sidste uge.

- Desværre blev der ingen politisk aftale om, hvordan man skal fordømme det, der skete i Debaltseve, siger Ukraines udenrigsminister, Pavlo Klimkin.

- Det lykkedes os at nå til enighed om, hvordan man kan støtte OSCE-missionen, siger han.

Laurent Fabius tilføjede, at ministrene efterlyser en forstærkning af Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, OSCE's, muligheder for at overvåge våbenhvilen.

- Vi foreslår, at mandatet udvides med ekstra mandskab, udrustning og finansiering, siger Fabius.

Ministrene kræver, at alle parter skal samarbejde med observatørerne, så de kan "verificere tilbagetrækningen af tunge våben", hedder det i udtalelsen efter udenrigsministrenes møde.

Tidligere på dagen havde de prorussiske separatister kørt en gruppe journalister ud til frontlinjen i det østlige Ukraine, så journalisterne selv kunne overvære tilbagetrækningen af tunge våben.

Ukraine udtrykker derimod dyb skepsis og siger, at oprørerne er i færd med at forberede en ny offensiv under dække af våbenhvilen.

/ritzau/AFP