Ministre mislykkes igen med at fordele migranter i EU

Skrevet af admin

20/07/2015

Dagens topnyheder

Endnu en gang mislykkedes det EU-ministrene på et indenrigsministermøde i Bruxelles at få omfordelt 40.000 migranter fra Italien og Grækenland, der skal fordeles over de næste to år til andre EU-lande.

På mandagens møde lykkedes det kun at få fordelt 32.256 af flygtningene imellem landene. Men tonen er stadig optimistisk fra den luxembourgske udenrigsminister, Jean Asselborn.

- Jeg synes, at vi formåede at nå et respektabelt resultat, siger Asselborn på et pressemøde.

Luxembourg har EU-formandskabet det næste halve år, og ambitionen var at nå til enighed om omfordelingen ved udgangen af juli. I stedet skal landene mødes igen senere på året for at få fordelt de sidste.

Kommissæren for migration, indenrigsanliggender og borgerskab, Dimitris Avramopoulos, udtrykker skuffelse over landenes indsats.

- Det er tydeligt, at medlemslandene skal levere. Jeg er skuffet over, at det ikke skete i dag. Men det var et meget vigtigt skridt frem, siger Avramopoulos på pressemødet.

På grund af retsforbeholdet deltager Danmark ikke i EU's asylpolitik. Men det står ikke til hinder for, at regeringen kan vælge at tage en andel af de flygtninge, som skal omfordeles fra Italien og Grækenland.

Irland, som har mulighed for at stå uden for asylpolitikken, har valgt at tage imod 600 flygtninge fra de to middelhavslande.

Men Danmark kommer ikke til at tage imod nogen, understregede udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) både før og efter mødet.

- Vi ønsker ikke nu eller i fremtiden, at EU skal beslutte vores asylpolitik. Det betyder også, at vi ikke kommer til at tage del i omfordelingen, siger Støjberg.

Tyskland er det land, som med 10.500 tager imod flest. I den anden ende er Østrig, Ungarn og Storbritannien, som ligesom Danmark ikke tager imod nogen.

Det er et meget følsomt emne, der har skabt splid og stor modstand hos flere af medlemslandene.

- I stedet for at tætne hullerne i taget, spreder vi vandet i alle rummene. Det er problemet med omfordeling. Det løser på ingen måde problemet, sagde den spanske indenrigsminister, Jorge Fernandez Diaz, ved sin ankomst til mødet ifølge nyhedsbureauet dpa.

Det var i slutningen af juni, at EU's stats- og regeringschefer på et topmøde besluttede at bakke op om EU-Kommissionens forslag om at fordele 60.000 flygtninge imellem sig.

De sidste 20.000 er flygtninge, som endnu ikke er nået til Europa, men har brug for beskyttelse. Med hjælp fra Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz er ministrene her nået op på at få fordelt 22.504.

Her tager Danmark imod 500 om året de næste to år. Det sker dog efter en allerede eksisterende national aftale om genbosætning af kvoteflygtninge med FN's Flygtningehøjkommissariat.

/ritzau/