Ministre til taffel i nytårsskrud

Skrevet af admin

01/01/2015

Dagens topnyheder

Amalienborg Slotsplads vrimlede med mænd i mørkt tøj og kvinder i satin, velour og blonder, da regentparret torsdag aften var værter ved den traditionelle nytårskur.

Inde i Christian VII's palæ bød dronning Margrethe og prins Henrik de i alt 69 gæster på en fire retters menu ledsaget af vine fra prinsens slot i Cayx.

Forinden havde gæsterne ønsket regentparret, kronprins Frederik, kronprinsesse Mary, prins Joachim, prinsesse Marie og prinsesse Elisabeth et godt nytår.

De havde alle fundet deres elefantorden frem, som kun denne ene aften bæres i guldkæde og ikke det lyseblå bånd, som normalt bruges.

Blandt gæsterne var 17 ministre, herunder statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), som fortalte, at hun altid sidder ved siden af kronprins Frederik og prins Joachim.

- Vi taler om vores børn, men også om samfundsforhold, som prinserne er meget interesserede i. Der mangler aldrig emner at tale om, siger Helle Thorning-Schmidt.

Blandt regeringens medlemmer var fire socialdemokratiske taffel-debutanter, herunder skatteminister Benny Engelbrecht, miljøminister Kirsten Brosbøl og handels- og udviklingsminister Mogens Jensen.

Sidstnævnte fulgtes med undervisningsminister Christine Antorini (S) og fortalte, at hun på forhånd havde givet ham en indføring i, hvordan aftenen forløber.

Minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen (S) var med for fjerde gang, og fortalte, at han altid har syntes, at det var fornemt at blive inviteret til taffel hos dronningen.

- Det er en stor ære, siger Carsten Hansen, som første gang brød etiketten ved at bære en grå butterfly.

Foruden regeringen var en række repræsentanter for det officielle Danmark, herunder rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg, Københavns biskop Peter Skov-Jakobsen og forsvarschef Peter Bartram, med til taffel.

Foruden mad og vine bød regentparret traditionen tro på et glas rosenborgvin. Den kom til Danmark i slutningen af 1500-tallet og er sandsynligvis verdens ældste rhinskvin.

Vinen, som siden er spædet op med "fyldevin", serveres til den suppe, som indleder taflet.

De næste dage puster kongefamilien ud, inden det fra på tirsdag går løs med de øvrige nytårskure.

Blandt andet skal diplomatiet, Højesterets dommere og en lang række af forsvarets officerer ønske den kongelige familie godt nytår.

/ritzau/