Ministre: Tyrkiet gav ikke ordentlig besked om bombemand

Skrevet af admin

24/03/2016

Dagens topnyheder

Tyrkiet gav ikke i tide besked til Belgien om sidste års deportering af en af de mænd, der stod bag tirsdagens bombeangreb i Bruxelles.

Det siger den belgiske justitsminister, Koen Geens.

Ibrahim el Bakraoui, der sprængte sig selv i luften i den belgiske hovedstads internationale lufthavn i tirsdags, blev i sommer anholdt i Tyrkiet. Det informerede Tyrkiet de belgiske myndigheder om, men da han blev udvist i juli, skete det uden yderligere varsel, siger den belgiske justitsminister.

Belgien fik heller ikke besked om, hvor han ville blive udvist til, tilføjer Geens.

- Den pågældende person blev sat på et fly til Schiphol (Amsterdams lufthavn, red.). Vi fik først besked, efter flyet var landet i Schiphol, og på det tidspunkt var det vanskeligt at stoppe ham, forklarer ministeren.

Onsdag sagde Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, at både Belgien og Holland ignorerede de tyrkiske advarsler mod Ibrahim el Bakraoui, der blev udvist af Tyrkiet i både juli og august sidste år.

- Belgien ignorerede vores advarsel om, at denne person var en syrienkriger, sagde Erdogan på et pressemøde.

Også den hollandske justitsminister, Ard van der Steur, siger ifølge Reuters, at Tyrkiet ikke fulgte de normale procedurer for en udvisning, så da Bakraoui landede i Schiphol, vidste de hollandske myndigheder ikke, at han potentielt var en trussel.

Oplysningerne fra Tyrkiet om, at tyrkiske myndigheder havde advaret mod Bakraoui, førte ifølge belgiske medier til, at Belgiens justitsminister og indenrigsminister begge tilbød at træde tilbage. Men premierminister Charles Michel vil ikke tage imod deres afskedsbegæringer.

/ritzau/dpa