Ministre vil rydde op i EU-regler for at stoppe madspild

Danskerne smider hvert år 700.000 tons mad ud, men det er ikke et isoleret dansk fænomen, at ressourcer på den måde går til spilde.

Derfor har miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) tirsdag været til et møde med sine kolleger fra de øvrige EU-lande for at diskutere, hvordan man kan skrue ned for madspildet.

Eller nærmere bestemt har de diskuteret, hvordan de kan ændre EU-regler, der direkte står i vejen for kampen mod madspild, fortæller han.

- Vi har brug for et opgør med regler, der forhindrer, at vi gør noget mod madspild. Det er derfor vi får løftet det i fællesskab i EU, siger Esben Lunde Larsen.

- Madspild er et fejlbrug af ressourcer. Først planter vi, så forædler vi og så ender det med, at det bliver smidt ud. Det er synd og skam.

Han nævner holdbarheden af æg som et eksempel.

- Hvis det viser sig, at æg rent faktisk kan holde sig længere end de 28 dage, vi i dag har mærkningsregler for - at de faktisk kan holde sig i 42 dage - så er det jo helt på månen, siger ministeren.

Samtidig med mødet mellem EU's miljø- og fødevareministre, der altså blandt andet har handlet om holdbarheden på æg, mødes stats- og regeringscheferne for at diskutere den britiske folkeafstemning, hvor vælgerne stemte for at forlade EU.

I den forbindelse siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at EU skal være der, hvor EU gør en stor forskel, og at EU skal trække sig der, hvor ekstraværdien er svær at få øje på.

Esben Lunde Larsen erklærer sig enig i, at holdbarhedsdatoer på æg og madspild i det hele taget måske kunne være et af de områder, hvor EU ikke behøvede blande sig.

- Men når nu reglerne en gang er lavet, er vores opgave at få dem ændret, så de bliver tilpasset, hvordan virkeligheden skal være, siger han.

/ritzau/

Dagens Gossip