Misbrug: Praktikanter arbejder fuld tid uden løn

Ambitiøse studerende knokler for at gøre et godt indtryk under praktikken i håbet om, at det kan medføre en pæn anbefaling eller et fremtidigt job. Virksomhederne anvender studerende som fuldgyldig arbejdskraft i en tid, hvor nyuddannede akademikere sidder lårene af hinanden på ledighedsbænken.

Det viser en ny undersøgelse fra Dansk Magisterforening. Heraf fremgår det, at langt de fleste studerende, der har været i praktik i det offentlige eller private, har indgået som fuldgyldig arbejdskraft - på trods af de er studerende og ingen eller begrænset løn fik. Det skriver DR.

Af de 500 studerende, som undersøgelsen tager udgangspunkt i, svarer over halvdelen, at de arbejder fuld tid. Mens næsten hver femte arbejder mere end 37 timer på en uge. Samtidig fortæller 70 procent af de adspurgte, at de skal løse de samme opgaver som fastansatte. 

LÆS OGSÅ: Besværligt papirarbejde giver færre praktikpladser

- Der er nogle virksomheder, der falder for fristelsen til at udnytte den gratis arbejdskraft. Og det er selvfølgelig et problem - især i en tid, hvor ledigheden blandt vores nyuddannede er meget høj, siger Ingrid Stage, der er formand for Dansk Magisterforening til DR.

Thomas Karlsson har oplevet at være praktikant i en kommunikationsvirksomhed, hvor han havde rigeligt at se til - sammen med tre andre praktikanter.

- Uden vi vidste det, gik vi ind og afløste en fuldtidsansat journalist, som var blevet fyret. Så vi fik et rasende stort ansvar og skulle ligesom lave det hele selv, siger Thomas Karlsson til DR.

Thomas Karlsson synes, det var svært at sige fra i forhold til arbejdsbyrden, da han gerne ville gøre et godt indtryk og få et job efterfølgende.

Følg Dagens.dk på Facebook - klik her og vær med  

Dansk Erhverv mener ikke, at der er problemer med, at praktikanter behandles som fastansatte.

- Praktikanter er per definition ikke i stand til det fra dag ét. De skal oplæres, for de kan ikke varetage et job som en fastansat kan, siger arbejdsmarkedspolitisk chef i Dansk Erhverv, Ole Steen Olsen til DR og tilføjer:

- Men alt i alt er det nu også min opfattelse, at det er en ordning, der fungerer tilfredsstillende for både praktikanter og virksomheder.

Dagens Gossip