Mistænkt for soldaterdrabet i London var kendt af politiet

Michael Adebolajo blev tilbageholdt i 2010, men blev overgivet til britiske efterretningsagenter og deporteret, fordi beviserne mod ham ikke var tilstrækkelige til en sigtelse, siger kenyanske myndigheder.

»Han var anholdt under et andet, falsk navn,« siger Muthui Kariuki, der er talsmand for den kenyanske regering.

En betjent fra det kenyanske anti-terror-politi siger, at Adebolajo blev arresteret på grund af hans tilknytning til terrorbevægelsen al-Shabab.

Al-Shabab er en al-Qaeda-tilknyttet gruppe, der kæmper i Somalia, men som har forbindelser til grupper i flere nabolande.

Adebolajo havde angiveligt haft kontakt med andre mistænkte, som kenyansk politi efterforskede.

»Vi havde ikke beviser nok, så vi løslod ham. Men han blev afhørt både i Mombasa og Nairobi,« fortæller betjenten til AFP.

I en video fra Adebolajos retssag i Mombasa i 2010 kan man høre ham sige »Disse mennesker mishandler os. Vi er uskyldige«.

Den kenyanske regering benægter dog alle anklager om mishandling.

Adebolajos svoger sagde søndag, at Storbritanniens mangel på handling trods »klare beviser på, at han var blevet mishandlet voldsomt og seksuelt« havde radikaliseret Adebolajo.

»Han var ret bitter over, at han ikke fik hjælp fra nogen,« sagde svogeren til ITV News.

Offentliggørelsen rejser nye spørgsmål om overvågningen af Adebolajo og den anden mistænkte, Michael Adebowale. Det har tidligere været fremme at begge var kendt af det britiske efterretningsvæsen, men at ingen af dem blev anset for at farlige.

Adebolajo blev fanget på video med blodig kniv og kødøkse efter onsdagens angreb, hvor han fortalte, at han havde dræbt soldaten Lee Rigby, fordi britiske tropper dræber muslimer.

Dagens Gossip