Mistænkt storsvindler udleveres fra Belgien til Danmark

Skrevet af admin

07/01/2016

Dagens topnyheder

Efter mere end et års ophold i et fængsel i Belgien ventes en mistænkt storsvindler om få dage at blive bragt til København.

Det oplyser en ledende anklager i Københavns Politi torsdag til Ritzau.

De danske myndigheder har begæret den 46-årige mand udleveret til en usædvanlig straffesag om bedrageri for 90 millioner kroner. Og nu er der givet grønt lys fra Belgien.

Offeret i sagen er den russiske rigmand Vladimir Nekrasov, der er ejer af en stor kosmetikkæde, og som er blevet kaldt kosmetikkongen.

- Man har meddelt, at han nu kan udleveres. Vi regner med at få ham herop i næste uge, siger advokaturchef Henrik Helmer Steen.

Sagen drejer sig om en manøvre, som udspillede sig tilbage i januar 2007 i København.

Et anpartsselskab disponerede over 90 millioner kroner ejet af Nekrasov, men pludselig forsvandt formuen.

Politiet hævder, at det var bedrageri, da pengene blev overført fra en konto i Sydbank til en konto i Letland og derfra blev sendt videre til en konto i Schweiz.

Efter flere års forsinkelser - og herunder med rygter om planlægning af et lejemord - blev selskabets direktør, svensk-russeren Steve Dannerholm, sidste år af Københavns Byret idømt fængsel i fire år og tre år for groft bedrageri.

Han nægter sig skyldig og har anket til Østre Landsret.

På anklagebænken i byretten manglede Dannerholms forretningspartner, som nu altså kan forlade den belgiske fængselscelle for at blive overført til Danmark.

Ved ankomsten skal en dommer afgøre, om der er grundlag for at holde ham varetægtsfængslet.

Den 46-årige mand er født i Ukraine og har ifølge en artikel i Jyllands-Posten for nogle år siden optrådt under hele fem forskellige navne. Talrige gange er hans selskaber gået konkurs.

I forvejen er begge mænd i en civil retssag i Østre Landsret blevet dømt til at betale Vladimir Nekrasov de 90 millioner kroner.

En del af pengene - syv millioner euro - stod på en konto i Schweiz. Disse penge er ifølge byrettens dom i straffesagen mod Dannerholm konfiskeret.

I Københavns Politi siger Henrik Helmer Steen, at den 46-årige først skal afhøres, før der kan udfærdiges et anklageskrift.

/ritzau/