Mistanke om prisaftaler på svensk kopimedicin

Markedet for generiske lægemidler i Sverige er skruet kunstigt op, viser en rapport udarbejdet af den svenske apotekerforening. Det skriver Dagens Industri.

Konkurrencestyrelsen i Sverige har indledt en udredning på baggrund af rapporten, skriver avisen.

Systemet fungerer sådan, at udbyderne af kopimedicin sender deres bud til myndighederne, og den, som byder lavest, bliver belønnet som periodens vare, hvilket i praksis betyder monopol på den aktuelle vare i en måneds tid, når kunderne tilbydes det billigste alternativ på apotekerne. Men det system er angiveligt blevet misbrugt i Sverige.

Ifølge den svenske avis gælder det for lægemidler med få udbydere, at priserne på kopivarerne er skruet kunstigt op.

Efter at Mercks dyre medicin til knogleskørhed blev taget af den svenske lægemiddelstyrelses liste i slutningen af 2011, har de billigere alternativer fra Teva og Arrow øget sine priser med 422 procent. Måned for måned har de to udbydere på skift forhøjet det vindende bud, skriver Dagens Industri.

Samme mønster går ifølge avisen igen for flere præparater, og det er ifølge Johan Waller fra Sveriges Apotekerforening det komplicerede udbydersystem, som ikke fungerer optimalt. Til Dagens Industri siger han, at modellen kun fungerer for masseprodukter og i øvrigt bliver udhulet - også af politikerne.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip