Mistillidsvotum: Sådan kan Folketinget fyre en minister

Skrevet af admin

10/12/2013

Dagens topnyheder

Morten Bødskov (S) trak sig som justitsminister tirsdag, fordi tilliden og opbakningen til ham som minister forsvandt.

Læs her om forløbet, hvis en minister skal fyres:

* En regering eller en minister må ikke have et flertal imod sig i folketingssalen. Det kaldes negativ parlamentarisme. Hvis det er tilfældet, bliver enten regeringen eller den enkelte minister tvunget til at gå af.

* Den nuværende regering har et flertal bestående af Socialdemokraterne, SF, Radikale og Enhedslisten bag sig, og det bliver der ikke rokket ved i den verserende sag med Morten Bødskov.

* Et flertal i Folketinget kan dog fyre en minister uden at afsætte hele regeringen. Det sker ved, at folketingsmedlemmerne stemmer i folketingssalen om et såkaldt "mistillidsvotum".

* Allerede inden det afgørende samråd tirsdag udtrykte både Venstre, Enhedslisten, Liberal Alliance, Konservative og Dansk Folkeparti stor skepsis over Morten Bødskovs håndtering af et aflyst besøg på Christiania.

* Morten Bødskovs svar på tirsdagens samråd blev derfor afgørende: Ville partierne fortsat have tillid til hans virke som minister, når de efter planen skulle mødes i folketingssalen onsdag?

* I praksis sker det yderst sjældent, at Folketinget når så langt som at stemme om et mistillidsvotum, da ministeren ofte vælger at trække sig inden en egentlig afstemning.

Det gjorde Morten Bødskov, da Enhedslisten efter samrådet oplyste, at man ikke længere havde tillid til ham som minister, hvorved der var et flertal i mod ham som minister.

Kilde: Ritzau og Folketinget.

/ritzau/