Mobile brevstemmer skal hive stemmeprocent op

Interessen skyldes ifølge Laura Friberg, konsulent i KL, at ny lovgivning har gjort det nemmere at rykke afstemningen ud til borgerne.

»Den mulighed havde vi ikke før. Eller det vil sige, man skulle i hvert fald søge en dispensation i Indenrigsministeriet. Det gør klart en forskel,« siger hun til dr.dk.

Hun peger på, at metoden kan være med til at hive stemmeprocenten - som ved sidste kommunalvalg lå på 65,8 procent i gennemsnit - op og håber, at man ved at forsøge sig med mobile brevstemmer i det mindste kan få viden om, hvorvidt det virker.

Det er især de unge, der har svært ved at komme til stemmeurnerne, når landets kommuner afholder valg. Kun 46 procent af unge mellem 19 og 21 år satte ifølge dr.dk deres kryds i de store byer Aarhus og København i 2009 svarende til et fald på otte procent i forhold til i 1997.

Den manglende interesse for kommunalvalget vækker bekymring, og økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) bifalder, at mange af kommunerne overvejer muligheden og tilføjer, at metoden også kan være med til at få vælgerne i de socialt belastede områder til stemmeurnerne.

»Der findes mange med sociale problemer, som heller ikke stemmer. Faktisk stemmer de typisk endnu mindre end de unge. Derfor skal det også være muligt at brevstemme i for eksempel indkøbscentret,« siger Margrethe Vestager til dr.dk.

Dagens Gossip