Mobiltelefon og sms skal redde fødende kvinder i Afrika

Der dør en kvinde hvert andet minut i forbindelse med en fødsel verden over. Det oplyser Røde Kors, der nu går sammen med Københavns Universitet og organisationen Maternity World Wide i forsøget på at redde nogle af de fødende kvinder.

Det skal ske ved hjælp af en mobiltelefon, et sms-system og en nyudviklet app, skriver Røde Kors-Magasinet.

Mange af kvinderne i Afrika har allerede mobiltelefoner, da antallet af dem eksploderer år for år i ulandene i Afrika.

De gravide kvinder vil via sms få besked på, hvornår de skal gå til tjek på klinikken, og hvad der er sundt at spise.

Københavns Universitet har lavet et projekt på Zanzibar. Og her viser erfaringerne, at langt flere kvinder får hjælp af en uddannet jordemor i forbindelse med fødslen, hvis de undervejs i graviditeten har fået sms'er.

Seks ud at 10 af kvinderne, der deltog i projektet, fødte med en uddannet jordemor mod kun 47 procent i en kontrolgruppe. Derfor bliver tjenesten nu udrullet på hele Zanzibar.

App'en, der er under udviklingen, skal sikrer, at fødselshjælperne kan se videodemonstrationer på deres eget sprog af, hvad de kan gøre for at undgå, at en kvinde forbløder eller et spædbarn omkommer i forbindelse med fødslen.

Jytte Roswall fra Røde Kors ser store muligheder i samarbejdet. Hun påpeger, at Københavns Universitet og Maternity World Wides arbejde er af faglig meget høj kvalitet:

- Så vi tror virkelig på, at den her teknik kan gøre en forskel på liv og død i de yderområder, hvor alle endnu ikke er blevet uddannet grundigt, siger hun til Magasinet.

Anne Marie Frøkjær Barrie fra Maternity Worldwide understreger, at man ikke ikke sige, hvor mange kvinder, man kan redde.

- Men vi ved præcis, hvilke ting, der skal til for, at vi stopper med at miste mødre og spædbørn. Og de ting kan de her systemer, siger hun.

Ifølge Røde Kors dør der samlet 287.000 kvinder årligt i forbindelse med fødslen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip