Moderat præsidentkandidat fører i Iran

Det kræver mindst halvdelen af stemmerne at blive valgt i første valgrunde. Kan ingen af kandidaterne mønstre den opbakning, går de to kandidater, der opnår flest stemmer, videre til den anden og afgørende valgrunde om en uge.

Fem af de seks kandidater betegnes som dybt konservative, mens reformkræfterne i Iran sætter deres lid til Hassan Rouhani, der blandt andet ønsker øget international dialog om Irans omstridte atomprogram.

Favoritten til at overtage præsidentposten efter Mahmoud Ahmadinejad er imidlertid den nuværende atomare chefforhandler, 47-årige Saeed Jalili, der vil fortsætte den hårde linje over for vesten, først og fremmest ærkefjenden USA.

Fredagen igennem strømmede vælgerne til stemmeboksene, og ifølge iransk stats-TV var det netop den store interesse, der fik stemmestederne til at forlænge åbningstiden med fire timer. I hovedstaden Teheran fik indbyggerne hele fem timer ekstra til at stemme i.

Ifølge Reuters havde landets valgmyndigheder på forhånd regnet med valgdeltagelse på 70 procent af de omkring 50 millioner stemmeberettigede iranere.

BNB

Dagens Gossip