Moderniseringsaftale får drøje hug

Begge parter beskriver aftalen som »varm luft« og efterlyser konkret politisk indhold i de syv principper, som ifølge regeringen kan effektivisere den offentlige sektor og sikre besparelser for 12 milliarder kroner frem mod 2020.

»De syv principper, der er lavet nu, er søde, men det vil ikke betyde, at FOA-medlemmerne vil opleve en arbejdsdag, hvor de har mere plads til at levere den bedste velfærdsydelse. Det er et papir, som i mine øjne ikke kommer til at spille en synderlig rolle,« siger FOA-formand Dennis Kristensen.

Den nye aftale er indgået mellem regeringen, Kommunernes Landsforening (KL), Danske Regioner, Akademikerne (AC), FTF og Offentligt Ansattes Organisationer (OAO). Moderniseringen skal sikre, at de offentlige ressourcer bliver anvendt bedst muligt, og samtidig bliver der oprettet et videnscenter for innovation.

Men aftalen kan vise sig at blive en politisk sovepude, mener lærerformand Anders Bondo Christensen.

»Jeg er bekymret for, at man nu læner sig tilbage og siger, at nu har vi nedfældet syv principper, som bare indeholder en masse varm luft, i stedet for at gøre de ting, som virkelig kunne have rykket noget. Fine ord og videnscentre rykker ikke noget. De når aldrig ud i de klasselokaler, hvor mine medlemmer arbejder,« siger han.

Men kritikerne burde give den nye aftale tid, inden de kritiserer den, mener Socialdemokraternes kommunalordfører, Simon Kollerup (S).

»Det er en stærk aftale, som skal sikre, at det offentlige kan gå længere på literen. Vi skal have flere penge til kernevelfærden, og jeg mener, at kritikken er både forfejlet og for tidligt ude. Derfor synes jeg også, at det er ærgerligt, at man skyder det ned, inden det er prøvet af i virkeligheden. Og jeg forstår ikke, hvorfor Dennis Kristensen holder sine medlemmer ude af en aftale, der fokuserer på de offentligt ansattes tillid og faglighed,« siger han.

Også fra politisk hold er der kritik af aftalen. Venstre savner svar på, hvordan regeringen vil bære sig ad med at spare de 12 milliarder kroner.

»Det her er lidt tænk på et tal, hvor regeringen er landet på 12 milliarder, uden der ligger nærmere overvejelser bag. Det virker som om, den bare slynger et tilfældigt tal ud. Overskriften er fin og fængende, men indholdet mangler totalt,« siger partiets kommunalordfører Jacob Jensen (V).

Hos Liberal Alliance mener man til gengæld, at besparelsen er for lille.

»Det er frygteligt uambitiøst, at regeringen ikke vil spare mere,« siger finansordfører Ole Birk Olesen (LA), som mener, at der er grobund for at spare mindst 50 milliarder kroner.

Simon Kollerup vil ikke afvise, at der kan komme flere besparelser på banen i det offentlige.

»Jeg tror da ikke, vi stopper med de 12 milliarder. Det er jo penge, der vil blive prioriteret på kerneydelser i den offentlige sektor, og penge, der bliver i sektoren. Derfor er det fornuftigt hele tiden at trimme, så vi får noget overskud, vi kan bruge på velfærd andre steder. Jeg vil ikke afvise, at vi kan komme højere op på et tidspunkt, men nu er udgangspunktet 12 milliarder,« siger han.

Dagens Gossip