Modstandere vil omstøde Frankrigs homo-lov

Efter måneders debat har parlamentets underhus, Nationalforsamlingen, tirsdag vedtaget en lov, der tillader homoseksuelle ægteskaber, ligesom homoseksuelle par får lov til at adoptere.

Justitsminister Christiane Taubira betegner ifølge AFP vedtagelsen af loven som et historisk øjeblik for Frankrig.

»Denne lov sikrer nye rettigheder, går imod diskrimination og vidner om vores lands respekt for ægteskabet som institution. Den får udsigten til at lysne for mange af vores borgere, som har været frarøvet disse rettigheder,« siger hun ifølge nyhedsbureauet.

Den nye lov vækker imidlertid voldsomme følelser blandt modstanderne, der gennem de seneste måneder har arrangeret flere store og i nogle tilfælde voldelige demonstrationer mod homovielser. Fortalere for loven er blevet truet, og senest har formanden for Nationalforsamlingen, socialisten Claude Bartolone, modtaget et brev indeholdende krudt fra et skydevåben.

I Nationalforsamlingen stemte 225 medlemmer imod loven, og medlemmer af højrefløjspartier har allerede indbragt den for Frankrigs forfatningsråd. Regeringen er dog overbevist om, at loven er i overensstemmelse med den franske forfatning.

»Vi har sikret, at der ikke er svagheder i loven. Forfatningsrådet er uafhængigt, men regeringen er helt rolig. Vi er sikre i vores sag,« siger familieminister Dominique Bertinotti til AFP.

Hvis loven som ventet godkendes af præsident Francois Hollande, bliver Frankrig det 14. land i verden, der anerkender ægteskaber mellem personer af samme køn. I sidste uge blev New Zealand det 13. land og det første land i Oceanien.

Dagens Gossip