Mødrehjælp vil sikre børn en vej ud af voldsspiralen

En dreng, der holder op med at lege. En pige, der ikke kan koncentrere sig i skolen.

Vold i hjemmet har stor betydning for børns trivsel og udvikling. Derfor er det afgørende, at mindreårige, der er udsat for vold, kan få bearbejdet de traumatiske oplevelser.

Det mener Mødrehjælpen, som vil sikre voldsramte børn adgang til psykologer og pædagoger, som netop er uddannet til at tage sig af den type problemer.

- Det er rigtig vigtigt, at børnene bliver hjulpet. Både af hensyn til deres indlæring og personlige udvikling. Men også fordi, at vi er bekymrede for, at voldsramte børn selv bliver voldsudøvere som voksne.

- Vi frygter, at vold bliver en naturlig del af deres adfærdsmønster, siger direktør i Mødrehjælpen Mads Roke Clausen.

En ny rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) viser, at hvert sjette barn har været udsat for vold i hjemmet inden for det seneste år.

Der er imidlertid ingen landsdækkende hjælp til de ramte børn, påpeger Mødrehjælpen.

- Når man brækker en arm, kan man komme på skadestuen og blive behandlet. Men når børn bliver udsat for vold - hvad enten det er fysisk eller psykisk - er der ikke noget tilbud, siger Mads Roke Clausen.

- Forældre kan komme på krisecentre, men til børn findes ingen ret til specialiseret hjælp på området, siger han.

Mødrehjælpens direktør kan ikke på stående fod forklare, hvordan retten til behandling lovteknisk skal sikres. Men det er i hvert fald nødvendigt at sørge for, at der er en "egentlig kapacitet i Danmark", lyder det.

- I dag er det nogle få private aktører få steder i landet, der tilbyder behandlingen, siger Mads Roke Clausen.

Han medgiver, at psykologsamtaler og gruppeterapi ikke stopper vold i hjemmet.

- Det er selvfølgelig vigtigt, at de voksne omkring børnene er opmærksomme, sætter ind og taler med forældrene om problemerne. Men det er også vigtigt at hjælpe børnene, siger han.

/ritzau/

Dagens Gossip