Mørklagte dokumenter afslører: Danske officerer udleverede irakere trods risiko for dødsstraf

Skrevet af admin

16/07/2015

Mest læste i dag

Et hidtil mørkelagt dokument viser, at den danske militære ledelse i Irak trods klare ordrer fra København fortsatte med at udlevere fanger, da Irak indførte dødsstraf.

Det skriver Politiken torsdag.

Dokumentet fra Forsvaret afslører stribevis af fejl og svigt i den danske fangehåndtering, og en ekspert finder det sandsynligt, at Danmark overtrådte de folkeretslige forpligtelser.

Ordren fra Forsvarsministeriet til de danske styrker i Irak var ikke til at tage fejl af, da den blev sendt 8. maj 2004

"Forsvarsministeriet har meddelt, at danske styrker indtil videre ikke kan gennemføre tilbageholdelse af personer i Irak, indtil forhold omkring dødsstraf er afklaret", stod der i ordren.

Alligevel valgte de danske officerer i Irak i 12 tilfælde at tilbageholde og udlevere irakere til landets myndigheder. Hvad der derefter skete med fangerne, ved det danske forsvar ikke.

De nye oplysninger fremgår af et af de helt centrale dokumenter, som den nedlagte Irak- og Afghanistankommissionen skulle have behandlet, og som Politiken efter fire års aktindsigtsbegæringer nu har fået aktindsigt i.

Dokumentet er en gennemgang af de ting, som forsvarets egen såkaldte Taskforce Irak fandt frem, efter at den daværende VK-regering i 2010 havde sat gang i en undersøgelse.

Ifølge daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skulle den sikre, at "vi får alt frem i den her sag".

Hidtil har det kun været kendt, at danskerne tog over 500 fanger, men ikke hvor mange der blev videregivet til det lokale politi og en uvis skæbne.

Af det fem sider lange koncentrat af forsvarets egne undersøgelser fremgår det imidlertid, at af de godt 500 fanger blev mindst 260 udleveret til det irakiske politi i løbet af krigen.

Danskerne overdrog også cirka 55 fanger til britiske soldater, mens de sidste formentlig er blevet sat på fri fod.

Dokumenterne beskriver også, at danskerne ikke registrerede de udleverede fanger eller fik kvittering for udleveringen.

Det er enhver nations væbnede styrker ellers forpligtet til ifølge både Genèvekonventionerne og menneskerettighedskonventionerne, når landet - som Danmark og resten af koalitionen - optræder som besættelsesmagt.

- Vi må bare se i øjnene, at vi formentlig har overtrådt krigens regler i forbindelse med tilbageholdelse og overdragelse af fanger, siger ekspert i folkeret ved Københavns Universitet Anders Henriksen til Politiken.

Forsvarsminister Carl Holst (V) er på ferie og kan ikke træffes, men ministeriet oplyser i en mail til Politiken, at "regeringen har besluttet, at der ikke tages initiativ til at genoptage undersøgelser".

/ritzau/