Mogens Jensen: Sund fornuft med investeringsbeskyttelse

Danmark er positiv over for EU's handelskommissær, Cecilia Malmströms, forslag om at oprette en international domstol, der skal afgøre stridigheder om investeringer, lyder det torsdag fra handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S).

- Det er mit klare udgangspunkt, at det er gode forslag. Overordnet set bringer de diskussionen om investeringsbeskyttelse i den helt rigtige retning og svarer på nogle af de bekymringer, som der har været, siger Mogens Jensen.

Han tilføjer dog, at man stadig mangler at nærstudere forslagene.

Sammen med sine EU-kolleger har Mogens Jensen på et handelsministermøde diskuteret de igangværende forhandlinger med USA om en frihandelsaftale - også kendt som TTIP.

Her har ministrene blandt andet diskuteret investeringsbeskyttelse og det såkaldte ISDS, som er et system til at løse uenigheder mellem stater og virksomheder, og som er et af de store stridspunkter.

Systemet gør det muligt for virksomheder at lægge sag an mod stater, hvis de mener, at deres investeringer er truet af nationale krav til eksempelvis sundhed.

Mange forbrugerorganisationer og medlemmer af Europaparlamentet er bekymrede for, at amerikanske firmaer vil bruge ISDS til at udfordre EU's fødevare- og miljølovgivning.

Derfor har Malmström lavet et nyt forslag til, hvordan man kan løse tvister inden for investeringsområdet, som hun præsenterede ved dagens ministermøde.

Det var der generelt opbakning til hos de 28 medlemslande.

- Der er ikke nogen lande, som her i dag har sagt, at man ikke vil have investeringsbeskyttelse med, siger Mogens Jensen, som også kalder det "sund fornuft" at have med i en frihandelsaftale.

Malmströms forslag indeholder en international domstol, der skal afgøre uenigheder mellem virksomheder og stater på tværs af landegrænser.

Hun erkender dog, at det er en langsigtet løsning, og at det vil tage tid at få etableret.

Derfor har hun også en række forslag til, hvordan man allerede nu kan justere på aftalen med USA, så der bliver ændret i systemet, når voldgiftsmænd skal udpeges, samt indført en appelmulighed.

TTIP forhandles på tredje år, og på et topmøde i marts understregede EU's stats- og regeringschefer, at aftalen skal på plads inden udgangen af 2015.

Det er dog ikke realistisk ifølge Mogens Jensen. Men ministeren håber, at man på baggrund af Malmströms forslag nu kan komme videre med forhandlingerne.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip