Momsfritagelse i fertilitetsbehandling er kun for kvinder

Skrevet af admin

16/06/2016

Dagens topnyheder

Hvis årsagen til et pars barnløshed ligger hos kvinden, kan fertilitetsbehandlingen fritages for moms. Men er årsagen ringe sæd hos manden, så kan den ikke.

Det har Landsskatteretten afgjort, skriver Politiken torsdag.

Hos Institut for Menneskerettigheder vurderer ligebehandlingschef Maria Ventegodt Liisberg, at det er i direkte strid med ligestillingsloven.

- Barnløshed er en sygdom hos parret, ikke hos den enkelte. Ingen af dem ville kunne få et barn uden den anden, siger hun til Politiken.

Ræsonnementet bag afgørelsen er, at det i fertilitetsbehandling altid vil være kvinden, der modtager selve behandlingen. Men hvis kvinden ikke fejler noget, har hun ikke ret til momsfritagelse.

Ifølge Dansk Fertilitetsselskab vil det dreje sig om cirka halvdelen af de rundt regnet 9000 behandlinger, der hvert år foretages på private fertilitetsklinikker.

Dansk Fertilitetsselskab vil nu anke sagen til domstolene, hvor den skal prøves ved byretten i Odense. Så længe sagen kører, indføres momspligten ikke, skriver Politiken.

I Landsforeningen for Ufrivilligt Barnløse er formand Dorthe Knudsen chokeret over Landsskatterettens afgørelse.

- Jeg har aldrig hørt noget så vanvittigt. Priserne er allerede på smertegrænsen. Det her vil betyde, at færre vil få råd til at få deres ønskebarn, siger hun til Politiken.

Både sundhedsministeren og ligestillingsministeren henviser sagen til skatteminister Karsten Lauritzen (V). Han ønsker ikke at stille op til interview, men skriver i en mail til Politiken:

- Jeg er af den opfattelse, at det er almindelig sund fornuft, at der bør være lighed på det her område. Desværre er det ikke noget, regeringen bestemmer alene, fordi momsområdet er omfattet af EU-regler.

- Derfor kan man ikke uden videre undtage bestemte områder, selv om jeg gerne ville.

/ritzau/