Monsterbillen indtager Danmark

I fremtiden kan du støde på Europas største bille, når du løfter en sten i skoven eller roder i jorden hjemme i haven. Naturstyrelsen vil genindføre eghjortebillen, som ikke har færdes regelmæssigt i den danske natur siden 1950'erne.

Naturstyrelsen har hyret et hold eksperter fra firmaet Amphi Consult til at hente billen, der kan blive op til 10 centimeter lang. Helt præcist lyder opgaven på at finde 15 voksne eghjortebiller og 250 eghjorte-larver og bringe dem levende til Danmark.

- Det er lidt af en specialoperation, vi har gang i. Det er kun ganske få eksperter i Europa, der har den nødvendige viden til at finde og håndtere billerne og ikke mindst kende de sjældne larver blandt de mange andre larver, man kan finde i jorden. Derfor er vi meget tilfredse med, at det lykkedes at få kontrakten i hus, siger specialkonsulent Hans Erik Svart fra Naturstyrelsen.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - Klik her og vær med nu

Efter planen skal eghjortene indsamles i et eller flere af vores nabolande. Her færdes den mange steder i stort antal.

Danske skove skal klargøres

Allerede i 1873 forsvandt den store bille fra Sjælland, og de sidste eghjorte forsvandt fra Æbelø nord for Fyn i 1950’erne. Årsagen til, at billen forsvandt fra Danmark kan, ifølge Naturstyrelsen, være, at der blev mindre og mindre 'dødt' i skovene.

I øjeblikket er Naturstyrelsen i fuld gang med at gøre klar til eghjorten i udvalgte områder. Det er planen, at larverne skal sættes ud omkring Sankt Hans. Her vil de blive lagt ned i jorden, hvor de skal leve de næste cirka fem.

Først som voksne biller kommer de op til jordoverfladen. Eghjorten lever kun en måneds tid. I den korte tid skal de nå at parre sig og lægge æg.

Fordi, billen udbreder sig meget langsomt, forventer Naturstyrelsen, at den de første mange år vil være et sjældent syn, som man kun vil kunne møde nogle få hundrede meter fra, hvor de bliver sat ud.

Ufarlig

Ved første øjekast ser eghjorten ikke umiddelbart rar ud, men der er intet fjendtligt over den lille fyr, der har fået sit navn efter hanbillens gevirlignende kindbakker.

- Eghjorten kan måske nok virke lidt overvældende for nogle, fordi vi ikke er vant til at se store biller flyve frit rundt i Danmark. Billen er dog helt ufarlig. Den er planteæder og lever af plantesaft, og det store gevir bruges kun til at slås med andre biller i parringstiden, fortæller Hans Erik Svart.

Eghjortene vil blive sat ud i volierer på egnede æglægningssteder for at sikre, at de ikke ender som godbidder for for eksempel fugle.

Kilde: Naturstyrelsen

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip