Moody's bekymret for skandinaviske boliglån

Afdragsfrie lån udgør en trussel for økonomien i Sverige og Danmark. Det vurderer kreditvurderingsbureauet Moody's ifølge nyhedsbureauet Bloomberg.

Moody's anerkender, at det hjælper nogle boligejere gennem krisen, at de kan nøjes med at betale renter, og ikke også afdrag på deres boliglån. Men kreditvurderingsbureauet mener alligevel, at for mange boligejere i de tre lande er for afhængige af de billige lån.

»Vi ser en skrøbelighed i den model,« sagde Moody's seniorkreditdirektør, Oscar Heemskerk i et interview med Bloomberg onsdag. 

Halvdelen af boliglån er afdragsfrie

Med det nuværende afbetalingsmønster vil svenske husholdninger i gennemsnit bruge 140 år på at tilbagebetale deres boliglån, vurderer landets finansielle myndigheder.

I Danmark udgør afdragsfrie lån mere end halvdelen af værdien af de samlede realkreditudlån på over 1.800 milliarder kroner til private ejerboliger. Danskerne er det mest forgældede folk i verden, hvis man ser på den relative gæld i forhold til disponibel indkomst, viser beregninger fra OECD.

Samtidig når gælden i Sverige og Norge nye rekorder i år, viser tal fra landenes centralbanker ifølge Bloomberg. 

Høje boligpriser i Norge og Sveriger

Afdragsfrie lån har gjort det muligt for mange skandinaviske familier at købe hus, og sendt boligpriserne op i de højeste niveauer nogensinde i år i Norge og Sverige, mens vi herhjemme stadig forsøger at komme os efter, at boligboblen bristede under krisen og har sendt priserne ned med 20 procent siden 2007.

»Huspriser er fortsat med at stige i Sverige og Norge, men spørgsmålet er, om det kan fortsætte for evigt. Internationalt har vi igen og igen set, at når noget går op, så vil der på et tidspunkt komme nogle korrektioner,« sagde Oscar Heemskerk.

De skandinaviske landes regeringer og finansielle aktører er dog opmærksomme på de potentielle farer og har de seneste år været i gang med tiltag og initiativer, der skal modvirke de negative effekter af de afdragsfrie lån. 

Nye regler skal modvirke trussel

Fra 1. maj i år skal en dansk låntager kunne betale ydelsen på et lån med afdrag for at kunne få bevilliget et lån uden afdrag. Og fra 1. juli bliver alle lån risikomærket, så låntagerne præcist ved, hvilken risiko de påtager sig, når de optager eksempelvis et afdragsfrit lån.

Men debatten fortsætter og Nationalbankdirektør, Lars Rohde har opfordret til, at det ikke bør være muligt at få lån uden afdrag hos realkreditten helt op til 80 procent af boligens pris.

Et lignende tiltag er blevet vedtaget i Sverige, hvor myndighederne i 2010 besluttede, at private boliglån ikke må overskride 85 procent af boligens værdi.

Den Internationale Valutafond er dog stadig bekymret på Sveriges vegne og har presset på for at få svenskerne til at vedtage et minimumskrav for afdrag for at forhindre en boligboble.

Alle tre lande er blandt de få, der har den allerfineste AAA-rating hos Moody's.

Dagens Gossip