Mor genforenet med stjålen baby efter 44 år

Mere end fire årtier efter en nyfødt baby blev taget fra sin mor, er de to blevet genforenet. Genetiske undersøgelser viser, at de to er beslægtet.

En sjælden lykkelig afslutning på skandalen fra Spaniens Franco-tid, hvor mange nyfødte blev fjernet fra deres mødre. Enten af diktatorens folk eller mødrenes familiemedlemmer.

- Jeg gennemlever et eventyr, siger den bevægede kvinde, der kun vil stå frem med sit fornavn, Marie-Jose, i et telefoninterview med nyhedsbureauet AFP.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - altid gratis nyheder og information

- Det er utroligt. Jeg er euforisk. Jeg har haft forfærdelige op- og nedture. Når jeg vågner om morgenen, fortæller jeg mig selv, at han er der, at han eksisterer, og så bliver jeg rædselsslagen for at miste ham, fortæller hun.

Hendes søn fylder 44 næste måned. Han bor i Valencia, hvor han også blev født og givet videre til en familie.

Marie-Jose var 22, da hun blev gravid. Hun var ikke gift, og trods løfter om det modsatte fra sin "strenge far", fjernede han den nyfødte og lod nonner bestemme barnets videre skæbne.

- Det var et mareridt, siger hun.

Hun mindes stadig med gru nonneklosterets "ubehagelige" leder.

Hun talte ikke med sin nu afdøde far igen, efter han fjernede barnet.

Tusindvis af familier hævder at have været ofre for Spaniens "stjålne babyer" skandale.

Under general Francisco Francos styre blev flere nyfødte børn af venstreorienterede kritikere tvangsfjernet af regimet og bortadopteret. Det samme skete for nyfødte af ugifte par.

Ofte fik mødrene stukket en løgn om, at børnene var døde efter fødslen.

Tankegangen var, at barnet ville have bedre af at vokse op hos en velhavende, konservativ og overbevist katolsk familie.

Marie-Jose har en anden søn, der nu er 30 år. Men hun opgav aldrig at finde sin førstefødte, der som 14-årig fandt ud af, at han var adopteret. For tre uger siden fortalte et familiemedlem ham den fulde sandhed.

- Nonnerne havde solgt ham. Det skete tit dengang, siger Marie-Jose, som nu dagligt taler med sin søn.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip