Mor og far betaler arbejdsløses medicin

Skrevet af admin

11/07/2014

Mest læste i dag

Når kontanthjælpen ikke rækker, må syge voksne arbejdsløse bede mor og far om penge til at betale medicinen.

Pårørende til danskere med psykiske problemer oplever i stigende grad at stå med udgiften til blandt andet den syges medicin, skriver Avisen.dk.

En undersøgelse fra Foreningen Bedre Psykiatri fra 2012 viste, at tæt ved hver fjerde pårørende har måttet betale for den syges medicin.

Samtidig viste undersøgelsen, at hver tredje pårørende betaler udgifter for mere end 1000 kroner om måneden for den syge, og kontanthjælpsreformen har forværret problemet lyder det fra foreningen.

- Vores oplevelse er helt klart, at antallet af pårørende, der må betale, er kraftigt stigende. Det er ikke rimeligt, for de pårørende er i forvejen i en svær situation, og mange af dem har selv problemer, siger Ebbe Henningsen, formand for Bedre Psykiatri, til Avisen.dk.

Avisen.dk skrev for nylig, at fire ud af 10 kontanthjælpsmodtagere har måttet undvære medicin, fordi de ikke har råd. I mange tilfælde må den syges familie og venner betale regningen, lyder det fra patient- og pårørendeforeninger.

Problemet er endnu større nu, end da undersøgelsen blev lavet, lyder det fra foreningen.

Samme oplevelse har foreningen for sindslidende, SIND, og det sociale netværk Psykisk Sårbar.

- Især den seneste kontanthjælpsreform har virkelig stækket de svage, og vi kunne se resultatet med det samme.

- Flere og flere psykisk syge har ikke selv pengene, og uden medicinen har mange af dem større risiko for selvmord. Så flere pårørende siger, "Jamen så må vi betale"," siger Kenneth Engstrøm, direktør for Psykisk Sårbar, til Avisen.dk.

Det er især forældre til voksne børn, der betaler for den syges medicin og udgifter som mad, transport og husleje. Ind imellem må den syges søskende, børn eller venner også træde til.

/ritzau/