Mor og Far skal begge have barsel

Far og mor skal ligestilles, så de får lige lang barselsorlov, som kan overføres til den anden forælder, hvis partneren ikke kan eller vil udnytte perioden.

Det foreslår Henriette Kinnunen, der er erhvervsjuridisk seniorkonsulent i den borgerligt-liberale tænketank Cepos.

- Far har ikke samme rettigheder som mor. Derfor foreslår vi lige rettigheder. Så får mor og far en lige lang periode, hvor de kan holde barsel. Hvis de ikke har lyst eller mulighed, kan de indbyrdes overdrage rettigheden, siger Henriette Kinnunen.

Hun afviser idéen regeringens præmie på 100 kroner pr. dag til fædre eller mødre, som ikke har råd til at tage barselsorlov.

- Det er en forkert vej at gå. Der er ikke noget belæg for, at ordningen overhovedet vil opnå noget, siger Henriette Kinnunen.

Cepos' model er ikke et brugbart alternativ til regeringen nuværende barselsforslag, mener Socialdemokraternes ligestillingsordfører Rasmus Horn Langhoff.

- Forslaget er ikke aktuelt. Regeringen har truffet sin beslutning. Det bliver med den økonomiske bonusordning i forsøget på at lønkompensere de familier, som ikke har økonomisk mulighed for at dele forældreorloven lige, siger Rasmus Horn Langhoff.

Han mener, at Cepos i to år har forsøgt at forhindre øremærket barsel til mænd, som regeringen har opgivet, selv om fremgår af regeringsgrundlaget.

- Det er virkelig blevet omvendt i dansk politik: Regeringen går ikke længere ind for øremærket barsel, men det gør den liberale tænketank Cepos.

Henriette Kinnunen mener, at familier selv skal bestemme, hvordan far og mor holder barselsorlov.

Spørgsmål: - Undlader en far som højtlønnet akademiker eller smed så ikke at tage barselsorlov?

- Jo, men så er det et bevidst valg. Jeg vil ikke fratage far eller mor muligheden. Der er altid individuelle forhold, siger Henriette Kinnunen.

/ritzau/

Dagens Gossip