Morrissey bringer Nobel-kommitté i modvind

Den norske Nobel-kommitté er havnet i en orkan af modvind, fordi Morrissey i denne uge blev sat på plakaten til årets fredskoncert i Oslo. Balladen skyldes sangerens kontroversielle udtalelser om massakren på Utøya i 2011 og nordmændene raser.

Efter den fanatiske højreekstremist Anders Behring Breiviks bombeattentat mod den norske regerings hovedsæde i Oslo og hans nedskydning af 69 deltagere i en politisk sommerlejr på Utøya konstaterede Morrissey blandt andet, at de i alt 77 dødsofre var »for intet at regne imod, hvad der foregår i kødindustrien«.

Hans kommentarer faldt under en optræden i Polen to dage efter Breiviks myrderier.

Den tidligere The Smiths-stjerne er dyreværnsaktivist og inkarneret vegetar, men hans kommentarer fra 2011 genopliver Norges kollektive minder om massakren og den offentlige reaktion er heftig. Tusinder af nordmænd protesterer over Morrisseys medvirken i fredskoncerten den 11. december og landets største dagblad Aftenposten spørger på
forsiden: »Er dette den rette mand til Nobel-koncerten?«.

Arrangørerne forsvarer sig over for nyhedsbureauet AFP: »Hans forklaring på udtalelserne var overbevisende nok til, at vi ikke vil nægte ham retten til at hylde årets fredsprismodtager«, siger produceren Odd Arvid Strømstad og påpeger, at kunstnerne går på scenen »af én eneste god grund«.

»Nogle af dem er venstreorienterede, andre læner mod højre, men de optræder alle gratis for at støtte Nobels fredspris og dens modtager«, tilføjer Strømstad.

Den TV-transmitterede koncert i Oslo Spektrum byder også på navne som Mary J. Blige, James Blunt, den norske iphop-duo Envy og den kun 15-årige svenske popsangerinde Zara Larsson.

Dagens Gossip