Morten Østergaard: Nu skal forskerkvinderne i spil

Et bekymrende lavt antal kvindelige lektorer og professorer på de danske universiteter har gjort udslaget for, at 70 forskningsmillioner torsdag er blevet tildelt det såkaldte Ydun-program.

Det forklarer uddannelsesminister Morten Østergaard (R).

Programmet, der skal sikre flere kvindelige forskere i Danmark, vækker opsigt, fordi det gennem en dispensation fra ligebehandlingsloven prioriterer kvindelige ansøgere over mandlige i tilfælde af lige kvalifikationer mellem to ansøgere.

- Det Fri Forskningsråd har ønsket, at vi gennemførte det her program, fordi de kunne se, at der er problemer med, at de kvindelige forskningstalenter ikke kommer nok i spil. Kun 30 procent af vores lektorer og 16 procent af vores professorer er i dag kvinder.

- Og der ved vi fra tidligere erfaringer, at et program som det her kan være med til at gøre en forskel. Og derfor har vi syntes, at det var vigtigt, at vi gav den opbakning og den finansiering, der skulle til, siger ministeren til Ritzau.

Liberal Alliance trak sig fra forhandlingerne om forskningsaftalen i protest over Ydun- programmet. Partiets politiske ordfører Simon Emil Ammitzbøll anklager regeringen for via Ydun-programmet at "sætte køn over faglighed."

Den anklage preller af på uddannelsesministeren.

- Jeg synes, det er en helt skæv automatreaktion fra folk, der ikke vil se ligestillingsproblemerne i øjnene. Der er kun en ting, som de her ansøgere vil blive bedømt på, og det er deres kvalifikationer, siger han og fortsætter:

- Det er kun i det tilfælde, hvis en mandlig og kvindelig ansøger er lige kvalificeret og lige dygtige, at man i denne pulje vil vælge at give bevillingen til kvinder. Så der er ikke på nogen måde tale om, at vi sænker barren for, hvad man skal kunne for at få støtte.

Programmet har også mødt modstand fra Venstre, Dansk Folkeparti og De Konservative, der har fået forhandlet støtten ned fra 80 til 70 millioner kroner.

/ritzau/

Dagens Gossip