Morten Olsen: - Ikke overrasket over ren tysk finale

Men det overrasker ikke landstræner Morten Olsen, at de to tyske hold er nået så langt i den fineste europæiske turnering.

- Hovedårsagen til, at de (tyskerne, red.) er sværere at slå, er, at de talentfulde og stjernespillerne begynder at arbejde defensivt. I de fleste tilfælde er det dem, der arbejder mest, der vinder over dem med talent. Men hvis talentet også begynder at arbejde, når modstanderen har bolden, som det er tilfældet i Bayern - her tænker jeg på Robben og Ribéry - så vil dem, der kun arbejder, få det vanskeligt, siger Morten Olsen.

Han minder dog om, at Barcelona i returopgøret mod Bayern München manglede en række vigtige spillere i startopstillingen - heriblandt Messi, Busquets, Puyol og Mascherano. Specielt Messi, der i denne sæson har nettet hele 56 gange, var savnet i den spanske offensiv. Men det skal ikke være nogen undskyldning for kampens udfald, understreger Morten Olsen, der selv har en fortid som både spiller og træner i Tyskland.

Tyskerne peaker

- Det handler også om at peake op til de store kampe - ligesom i atletik. Bayern og Dortmund havde alle deres spillere klar. Kroos og Badstuber var godt nok skadet, men de har en bred trup. På det punkt er Barcelona mere sårbare. Og så skal Barcelona tænke på at have nogle spillere over 1 50, for de kommer i problemer, når modstanderen slår dødbolde.

Den 63-årige landstræner Morten Olsen forklarer dog også, at tysk fodbold over en ti-årig periode har gennemgået en rivende udvikling. Den begyndte efter 2-0 nederlaget til Brasilien i VM-finalen i 2002.

- Da fandt de ud af, at de fejlede teknisk og taktisk. De vidste, de var gode fysisk, men dårligere end de andre teknisk. Og så begyndte de at lave om på deres fodbolduddannelse. Det har styrket deres hjemlige spillere, siger landstræneren.

Klassehold

Den fysiske styrke i nærkampsspillet og den nyvundne teknik og taktiske forståelse har siden gjort Bayern München og Dortmund til klassehold, mener Morten Olsen. Begge hold har domineret den hjemlige liga og pokalturnering i en lang periode. Samtidig har Bayern været helt med fremme i to Champions League-finaler i de senere år. Mens Bayern München måske er lidt bedre med bolden, kommer Dortmund med en masse entusiasme og energi, mener Morten Olsen.

- Det er en vigtig del af deres spil. Og de er også begyndt at tage hensyn til modstanderens kvaliteter uden at glemme deres egne.

Dortmund har også vist, at de kan rulle med de økonomiske muskler. Morten Olsen siger, at man med indkøbende af Gündogan og Reus har vist, at klubben fra Ruhr-distriktet ikke står så skidt til økonomisk, som nogle måske ville mene. Bayern München havde ligeledes spenderbukserne på, da de for nylig hentede Dortmunds stjerneskud Mario Götze for 275 mio. kroner.

I lighed med spanske Real Madrid og Barcelona, har tyskerne nu altså også kapital til at tiltrække udenlandske stjerner. Og det er vigtigt i europæisk topfodbold, minder Morten Olsen om.

- Topfodbold styres jo af penge. De bedste spillere er samlet i få klubber, og det er dem, der har mulighederne. I Champions League-finalen er der kun plads til creme de la creme.

Dagens Gossip