Moskva bad Ukraine om at udskyde aftale med EU

Ukraines premierminister, Mikola Asarov, siger, at Moskva bad ukrainerne om at udskyde underskrivelsen af en vigtig samarbejdstale med Bruxelles, som kunne have åbnet for et muligt EU-medlemskab.

- Rusland foreslog, at vi udsatte underskrivelsen af EU-aftalen og indledte forhandlinger med Moska om en genopretning af tætte handelsaftaler, siger Asarov.

Samtidig siger den ukrainske præsident, Viktor Janukovitj, at han vil deltage i et topmøde med EU i Vilnius for at drøfte trevejs forhandlinger om ukrainernes økonomiske problemer.

- Det skulle også omfatte Rusland, understreger han.

Asarov, der har rystet europæiske ledere i de seneste dage ved at suspendere forberedelserne til en epokegørende aftale om handel med Bruxelles, siger, at han i næste måned taler med Rusland om en tidsplan for genoprettelse af tætte bånd mellem Moskva og Kijev.

Han siger, at dette tjener Ukraines bedst på kort sigt.

- Vi ønsker absolut ikke at blive en slagmark for EU og Rusland. Vi ønsker gode relationer til både EU og Rusland, pointerer han.

Ukraines kovending væk fra EU og tilbage mod dets gamle herre fra sovjetæraen har udløst omfattende demonstrationer og protestaktioner i Kijev, og den fængslede oppositionspolitiker Julia Timosjenko er gået i sultestrejke.

Det meddelte Timosjenko via sin advokat mandag aften.

Ledere af demonstrationerne siger, at de har opfordret til fredelige protester, og de insisterer på, at "ballademagere, der søger voldelige konfrontationer med politiet, kommer udefra."

Mange tusinde ukrainske demonstranter, der støtter et større samarbejde med Europa, var også på gaden i Kijev søndag, hvor det også kom til sammenstød med politiet.

Overalt i det centrale Kijev genlød råbet "revolution, revolution" ifølge en korrespondent fra nyhedsbureauet AFP.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip