Mubarak beordres i husarrest efter løsladelse

»I forbindelse med undtagelsestilstanden har den næstkommanderende i militæret udstedt en ordre om, at Mubarak sættes i husarrest,« rapporterer statsligt TV ifølge Reuters.

Ifølge The Wall Street Journal bekræfter talsperson Ahmed Ali fra det egyptiske militær, at Mubarak vil blive sat i husarrest efter sin løsladelse. Ifølge talspersonen vil det ske efter ordre fra landets midlertidige premierminister, Hazem el-Beblawi, og der er således divergerende udmeldinger om, hvor ordren om husarresten stammer fra.

Advokaten til den fængslede, forhenværende præsident oplyste tidligere onsdag, at Mubarak kan blive løsladt allerede torsdag.

Udmeldingen kommer efter, at en egyptisk domstol har besluttet, at den 85-årige Mubarak skal løslades i en korruptionssag, som er den eneste tilbageværende grund til, at han sidder bag tremmer.

Mubarak fik en livstidsdom i fjor for ikke at have sat en stopper for drabene på oprørere under opstanden mod ham i 2011. Men en appeldomstol accepterede i januar Mubaraks anke og beordrede en ny retssag, som kører i øjeblikket. Hovedpersonen kan dog ikke tilbageholdes længere, fordi han allerede har udstået den tid, han må være varetægtsfængslet forud for retssagen.

Den sidste korruptionsanklage handler om, at Mubarak skal have modtaget gaver fra et statsligt forlag. Men hans familie har tilbagebetalt værdien af de påståede gaver, hvilket styrker advokatens tro på, at Mubarak vil blive løsladt.

Nyheden om Mubaraks snarlige løsladelse kommer midt i kaotiske tider i Egypten, som er i undtagelsestilstand. Flere end 1.000 tilhængere af den afsatte præsident Mohamed Morsi og Det Muslimske Broderskab er blevet arresteret siden den blodige rydning af to protestlejre i Cairo sidste onsdag, hvor mindst 600 mistede livet og hundredvis siden er blevet dræbt.

To aktivistgrupper har allerede indkaldt til demonstrationer i protest mod hans forventede løsladelse.

Egyptens midlertidige præsident, Adli Mansour, erklærede den 14. august undtagelsestilstand i landet i kølvandet på de dødelige sammenstød mellem sikkerhedsstyrker og demonstranter.

Dagens Gossip