Mugabes udfordrer afviser valgresultat

Det siger en talsmand for Tsvangirais parti, Bevægelse for Demokratisk Forandring, ifølge nyhedsbureauet AFP.

Resultatet af valget er endnu ikke offentliggjort, men den siddende præsident, 89-årige Robert Mugabe, har på forhånd erklæret en jordskredssejr til sig selv og sit parti Zanu-PF.

»Vi har vedtaget af afvise valget og dets konsekvenser, hvilket omfatter den regeringsdannelse, der følger af valget,« sagde en talsmand for Tsvangirais parti fredag ifølge AFP.

Den Afrikanske Union har erklæret valget for frit og fair, mens andre afrikanske valgobservatører har været forbeholdne.

Organisationen South African Development Community (SADC), der havde 562 observatører til stede ved valgstederne onsdag, har sagt, at det er for tidligt at konkludere på valgets afvikling.

»Vi har sagt, at valget var frit, men ikke at det var fair. Vi vil ikke drage en konklusion på nuværende tidspunkt,« lød det fredag fra ledende valgobservatør Bernard Membe fra South African Development Community.

Tsvangirais parti, Bevægelse for Demokratisk Forandring, har luftet muligheden for at mobilisere store demonstrationer i utilfredshed med valget, der ifølge partiet var præget af valgsvindel.

Blandt andet blev der sendt stemmesedler ud til ikke-eksisterende borgere, og der er også rapporteret om borgere, der blev afskåret fra at få lov til at stemme. Lørdag afgør partiet, hvordan man vil agere i forhold til valget.

Ifølge landets love skal resultatet af valget foreligge senest fem dage efter valgets afholdelse, det vil sige senest mandag.

89-årige Robert Mugabe og hans Zanu-PF parti har været ved magten i Zimbabwe siden landet blev uafhængigt af Storbritannien i 1980.

Dagens Gossip