Muhammad Ali overdynges med roser på sin afskedstur

Tusindvis af fans er mødt frem for at sige farvel til den legendariske bokser Muhammad Ali i byen Louisville i Kentucky. Billeder fra de amerikanske medier viser, at afskeden tager mange former.

Mens rustvognen med kisten roligt kører sin rute gennem byen, er gaderne tætpakkede med tilskuere, der klapper, vifter med skilte eller kaster roser efter rustvognen.

- Ali! Ali! Ali!, lyder det fra nogle fans, der gengiver kampråbene fra Muhamed Alis kampe, mens den kirsebærrøde kiste svøbt i traditionelle muslimske klæder bliver fragtet gennem gaderne.

- Jeg har grædt hele ugen, siger 36-årige Mike Stallings, der sammen med sine to sønner viftede med et hjemmelavet skilt, da rustvognen kører forbi, til nyhedsbureauet AFP.

- Han har aldrig set ned på almindelige mennesker, selv om han blev så stor, som han blev. Han blandede sig altid i mængderne.

Nu er mængderne kommet for at sige farvel. Ifølge AFP har mindst 6000 personer fra hele verden taget turen til Louisville i disse dage.

Den 30 kilometer lange rute, som kisten med bokselegenden skal gennem, går forbi gaden, hvor Alis barndomshjem ligger. Derefter Muhammad Ali Center, inden kortegen passerer Center for African American Heritage og til sidst ned ad Muhammad Ali Boulevard mod Cave Hill-kirkegården.

Her begraves Ali, der døde 3. juni, ved en privat ceremoni. Skuespilleren Will Smith, der portrætterede bokseren i filmen "Ali" er blandt kistebærerne. Det samme er de to tidligere sværvægtsmestre Lennox Lewis og Mike Tyson.

Tidligere præsident Bill Clinton og komikeren Billy Crystal er blandt talerne ved begravelsen.

Præsident Barack Obama er ikke til stede ved begravelsen, men i en video offentliggjort torsdag hylder præsidenten "The Champ" og fremviser en fotobog og et par boksehandsker, som Ali forærede ham.

- I denne uge mistede vi et ikon, siger Obama ifølge AFP og hylder Ali for at have fået sorte amerikanere til at indse, at de kunne være stolte af sig selv.

Ali var en "personlig helt" for præsidenten, siger han i videoen.

- Jeg voksede op og fik formet min identitet ud fra, hvad han opnåede, lyder det fra Obama i afskedshyldesten til Muhammad Ali.

/ritzau/

Dagens Gossip