Muhammad Ali skjulte ikke sin kamp mod rystelserne

Skrevet af admin

04/06/2016

Dagens topnyheder

Bokselegenden Muhammad Ali levede 32 år med parkinsons, inden han tidligt lørdag dansk tid mistede livet. Og siden han i 1984 offentligt fortalte om sin sydom, har han været en vigtig og værdsat rollemodel for folk med parkinsons.

Det siger Mette Holst, der er direktør i Parkinsonforeningen.

- Der er ingen tvivl om, at det betød meget, at han blev en rollemodel, der stod frem og fortalte åbent om sygdommen, lyder det fra Mette Holst.

- Det kan være en sygdom, som nogle folk går lidt skjult med. Derfor betyder det meget, at et kendt fænomen og en legende som ham gik ud og var meget åben omkring sin sygdom, lyder det fra direktøren.

Folk med parkinsons rammes hovedsageligt på bevægelsesevnen, hvilket blandt andet betyder, at personer med sygdommen ryster kraftigt.

- Det er en sygdom, som man lever med i mange år, og det er en kompliceret sygdom. Derfor kan man også godt blive misforstået, når man har sygdommen.

- Så jo mere omtale af sygdommen, jo bedre. Og det har han været med til. Han var en af de allerførste, der åbent stod frem og fortalte, at han havde parkinsons. Det var der faktisk ikke særlig mange, der gjorde dengang, siger Mette Holst.

Muhammad Alis sygdom kom også til udtryk, da han med rystende hænder for 20 år siden tændte OL-flammen i Atlanta i 1996.

I alt levede han mere end tre årtier med sygdommen, hvilket er ganske lang tid.

- Men hvis man lever fornuftigt med sygdommen, så kan man leve en hel del år. Vi plejer at sige, at der er tre ting, der er vigtige: Motion, motion og motion, siger hun.

Den tidligere olympiske mester og verdensmester i boksning blev 74 år.

/ritzau/