Mulige terror-sponsorer må blive bag tremmer

Ni af de 10 mænd, som er sigtet for at have indsamlet millioner af kroner til fordel for den kurdiske oprørsbevægelse PKK, skal fortsat varetægtsfængsles.

Det oplyser Østre Landsret, som fredag stadfæstede byrettens varetægtsfængsling af de mistænkte i sagen om millionstøtte til den militante organisation PKK, der blandt andet kæmper for et selvstændigt Kurdistan.

På grund af sagen alvorlige karakter, og forklaringer fra de sigtede, vurderer retten, at de på fri fod kan sætte en kæp i efterforskningen.

- Der er til­strækkeligt grundlag for at antage, at de sigtede på fri fod vil bestræbe sig på og have mulighed for at vanskeliggøre den fortsatte efterforskning, skriver Østre Landsret i en pressemeddelelse.

Otte mænd blev anholdt den 18. september og sigtet for at have indsamlet millioner af kroner til PKK. Sagen går under kodenavnet "Operation Batman", og de otte mænd er i alderen fra 27 til 71 år. Syv blev varetægtsfængslet i byretten, mens en blev løsladt.

To sigtede i sagen har politiet endnu ikke fået fat i, og de er derfor fængslet in absentia. Det vil sige uden at være til stede ved det grundlovsforhør, hvor dommeren vurderede, at der også er begrundt mistanke mod dem. De fik også fastholdt deres fængsling.

De 10 kurdiske mænd skal i løbet af tre år have indsamlet 67 millioner kroner i Danmark. Oveni skal der være formidlet yderligere cirka 140 millioner kroner fra PKK-kredse i Danmark til PKK, mener politiet.

PKK står på terrorlisterne, og derfor blev de 10 personer sigtet for at have finansieret terror.

Det er dog kun én af dem, en 50-årig mand med tyrkisk statsborgerskab, der ifølge politiets har stået bag formidlingen af de 140 millioner kroner i årene 2009 til 2012. Han er én af de fængslede.

Forsvareren kærede alle syv fængslinger til Landsretten, mens anklageren kærede løsladelsen af den løsladte.

- Dommeren fandt, at der var mistankegrundlag for en del af sigtelsen, men mente ikke at vedkommende kunne påvirke efterforskningen. Denne afgørelse har jeg kæret, sagde anklager Jakob Buch-Jepsen efter grundlovsforhøret.

Københavns Politi ønsker på nuværende tidspunkt ikke at give yderligere kommentarer i sagen.

Dagens Gossip