Mulighed for vielse uden for kirken gøres permanent

Skrevet af admin

26/10/2014

Mest læste i dag

Prøveperioden med at tillade kristelige vielser uden for kirkens rum har været så populær, at landets biskopper vil gøre muligheden permanent.

I første omgang er prøveperioden, der blev indledt i maj 2013, forlænget til udgangen af 2016, mens man vil have vedtaget lovgivning for muligheden fra 2017.

Det er blevet besluttet på et møde mellem landets biskopper.

I alt har 654 par frem til oktober i år benyttet sig af muligheden i løbet af prøveperioden. I løbet af det første år benyttede cirka 300 par sig af muligheden, men det tal er altså mere end fordoblet over sommeren.

Elof Westergaard, biskop i Ribe Stift, er med i det udvalg, som skal evaluere forsøgsordningen. Han roser de foreløbige evalueringer.

- Det er glædeligt, at der har været så mange vielser. Derfor vil vi gerne forlænge perioden. Så kan man spørge om, hvorfor vi ikke gør ordningen permanent med det samme, men vi er nødt til at have flere evalueringer.

- Foreløbig viser evalueringerne, at både præster og par er glade for muligheden. Men vi skal også have tid til at se hele ritualet igennem, både i forhold til præstens arbejde og lavpraktiske spørgsmål, siger han til Ritzau.

Spørgsmål: Vil I opstille en liste med regler eller krav for vielser uden for kirkens rum?

- Det er vigtigt at holde fast i, at præsten skal kunne acceptere måden, som vielsen bliver holdt på. Men om der kommer konkrete regler for det, kan jeg ikke sige på nuværende tidspunkt. Det vil formentlig være et spørgsmål fra vielse til vielse, siger Elof Westergaard.

Biskop i Aalborg, Henning Toft Bro, forklarer, at de praktiske udfordringer altid løser sig. Han giver et eksempel.

- Jeg har hørt om et bryllup på en golfbane uden strøm. Der fik man så en dygtig violinist til at komme og spille til salmerne, siger han.

Begge biskopper pointerer, at særlig tilknytning til bestemte fysiske steder, eller at de indblandede allerede har været kirkeligt viet i tidligere ægteskab, er blandt de hyppigste årsager til, at parret vil giftes uden for Guds hus.

/ritzau/