München-konference drøfter en verden af lave

De står næsten i kø for at komme frem til toppen af dagsordenen, kriserne rundt om i verden.

Men nogle skiller sig ud på sikkerhedskonferencen i München, og det er konflikten i Ukraine og jihadisterne i Islamisk Stat.

Men det franske nyhedsbureau AFP påpeger fra luksushotellet i München, hvor den tre dage lange konference begynder fredag, at et sammenbrud i verdensordenen faktisk kan være et emne i sig selv.

For der er rigeligt at tage fat på for forbundskansler Angela Merkel og de øvrige regeringschefer, udenrigsministre, forsvarsministre og andre på fremtrædende poster, der agter sig til Munich Security Conference (MSC).

For på dagsordenen er også atomforhandlingerne mellem stormagterne og Iran, borgerkrigen i Syrien og flygtningekrise, cyberterrorisme og udbruddet af ebola.

Blandt de fremtrædende gæster ved konferencen er ifølge nyhedsbureauet AFP John Kerry, USA's udenrigsminister, samt Sergej Lavrov, udenrigsminister i Rusland.

Også Ukraines præsident, Petro Porosjenko, og USA's vicepræsident, Joe Biden, deltager i den 51. udgave af konferencen, der blev organiseret første gang under Den Kolde Krig.

Det er den rutinerede og erfarne tyske karrierediplomat Wolfgang Ischinger, der organiserer konferencen.

Han siger, at der er i år er hidtil uset mange kriser - og måske endnu værre. Det internationale samfund synes ude af stand til at løse dem.

- Vi lever i en tid med sammenbrud af orden. I dette vacuum tester alle, hvor langt de kan gå. Ruslands præsident Vladimir Putin i Ukraine, Kina mod Japan, Iran i atomstriden, jihadisterne med de forfærdelige ting, de foretager sig, siger han.

En del af de russere, der ellers ligner indlysende gæster ved konferencen, kommer i øvrigt ikke. EU har indført sanktioner mod dem på grund af Ruslands optræden i Ukrainekrisen, og det rammer flere højtstående russere, herunder minister for våbenindustrien, Dmitrij Rogosin.

/ritzau/

Dagens Gossip