Mursi afviser militærkup

Den egyptiske præsident, Mohamed Mursi, afviser, at der bliver tale om et militærkup i landet efter de seneste døgns masseprotester.

Tidligere mandag gik den øverstbefalende for Egyptens hær på statsligt tv og gav præsidenten et ultimatum: Hvis der ikke er fundet en løsning inden 48 timer, står hæren klar med sin egen "køreplan".

Mursi mener, at en tidsfrist til politikerne skaber forvirring i landet, og han vil i stedet holde sig til sin egen plan for "national forsoning". Præsidenten siger også, at han ikke var blevet orienteret om hærens udmelding, inden generalen gik på tv.

En alliance af islamiske partier i Egypten - herunder Det Muslimske Broderskab - afviste tidligere, at et militærkup mod Mursi på nogen måde ville være en løsning. Partierne kalder det et "angreb på legitimiteten".

Den politiske alliance tilføjer, at man respekterer alle initiativer til at løse den politiske krise i landet, men forfatningen skal følges.

Det er tvivlsomt, om præsidenten, regeringen og oppositionen kan enes om et kompromis senest onsdag, hvor militærets tidsfrist udløber.

Millioner af egyptere har de seneste dage demonstreret med et krav om, at præsident Mursi går af. Flere er blevet dræbt og hundredvis kvæstet i sammenstød mellem politi og demonstranter.

I Kairo stak militante det regerende Muslimske Broderskabs hovedkvarter i brand.

De kæmpemæssige demonstrationer er blandt andet udløst af, at Det Muslimske Broderskab er ved at indføre islamisk lovgivning. Samtidig har dårlig økonomisk ledelse gjort millioner af almindelige egyptere vrede.

Flere ministre valgte mandag at forlade deres poster - tilsyneladende i sympati med demonstranterne. Natten til tirsdag dansk tid valgte landets udenrigsminister også at indgive sin afskedsbegæring.

/ritzau/Reuters

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip