Mursi og Badie får 25 års fængsel for sammensværgelser

En domstol i Egypten har stadfæstet en dødsdom over landets tidligere præsident Mohamed Mursi og flere end 80 andre i en sag om en fangeflugt i 2011.

Hovedparten blev dømt in absentia.

Dommen er fældet, efter den egyptiske stormufti, Shawqi Ibrahim Allam, har taget stilling til og godkendt en anbefaling af dommen fra maj.

Ud over Mursi er Det Muslimske Broderskabs leder, Mohamed Badie, den indflydelsesrige islamist Youssef al-Qaradawi og flere end 80 andre dømt til døden i sagen om en flugt fra et fængsel i forbindelse med revolutionen i 2011.

Dommene kan ankes, og det vil Mursi også gøre, har hans beskikkede advokat bekræftet ifølge nyhedsbureauet Reuters.

De to tidligere politiske topledere er samtidig dømt til fængsel på livstid i en sag om sammensværgelser med grupper i udlandet.

Mursi og Badie er dømt for at udføre spionage på vegne af den palæstinensiske gruppe Hamas, libanesiske Hizbollah og Iran.

Flere andre medlemmer af organisationen, herunder et ledende medlem - Khairat el-Shater - er dømt til døden for disse konspirationer.

Domstolen har ligeledes stadfæstet dødsdomme mod 16 andre personer, som stod anklaget for at have udleveret hemmelige dokumenter til udlandet i perioden 2005-2013.

Kun 3 af de 16 er i myndighedernes varetægt.

Også disse domme kan ankes.

Mohamed Mursi står anklaget og er allerede dømt i flere andre sager, efter han blev fjernet fra præsidentposten af militæret i 2013.

Siden 2013 har styret i Egypten knust Det Muslimske Broderskab, som vandt det første demokratiske valg i landet efter ekspræsident Hosni Mubaraks fald i 2011.

Styret i Egypten har erklæret broderskabet for en terrororganisation.

Myndighedernes opgør med broderskabet har kostet flere end 1400 mennesker livet, mens 40.000 ifølge Human Rights Watch sidder varetægtsfængslet.

Mange af retssagerne mod broderskabets medlemmer er afviklet i lyntempo og tilsyneladende uden chance for at føre et forsvar.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip