Muse: Det bliver sværere at være rockband

Skrevet af admin

15/07/2015

Dagens topnyheder

Der var engang, hvor musikbranchen svømmede i rockbands, der kunne fylde et helt stadion med fans, men der bliver færre og færre af dem.

Internettet og muligheden for at downloade musik uden at betale for den er en stor del af forklaringen på hvorfor, mener Chris Wolstenholme fra rockbandet Muse. Bandet har nemlig diskuteret hvorfor, det er gået i den retning de seneste år og er nået frem til en konklusion:

- Der er ikke særlig mange bands tilbage som os, og det har vi snakket meget om. Der er mange ting, der har ændret sig i musikindustrien de sidste 10-20 år, fortæller bassisten Chris Wolstenholme til Ritzau Fokus.

- Vi kom det lige i forkøbet, for da vi udkom med vores første tre album, var der ikke nogle, der delte musikken over internettet eller downloadede ulovligt, forklarer han.

Når musikerne ikke kan tjene penge på deres album og sange, betyder det nemlig, at der ikke bliver investeret i dem. Og når der ikke bliver investeret, så overlever bandsne ikke.

- Det er jo sådan nu, at pladeselskaberne ikke investerer særlig mange penge i bands, fordi de ikke tjener noget på dem. Og hvis ikke de har stor succes med deres første album, så får de jo ikke engang chancen for at lave album nummer to. Derfor bliver det sværere at opdyrke de bands, der kan være hovednavne på rockfestivaler i hele verden, siger Chris Wolstenholme og tilføjer:

- Der er tonsvis af gode musikere derude, men de får bare aldrig chancen. Sandheden er jo, at pladeselskaberne bare er en bank, det er dem, der giver bands penge til at komme i gang, så jeg ved ikke engang, hvad man ellers gør.

- De nye kunstnere prøver måske at lave deres egne plader via crowdfunding, hvorimod jeg kan huske, at vi til vores første album fik en ordentlig pose penge, så vi kunne hyre en stjerneproducer. Uden en god producer er det svært at få musikken til at lyde godt, siger bassisten, der kalder udviklingen for en ond cirkel.

Han frygter, at det vil afskrække unge musikere fra drømmen om at leve af musikken.

- Jeg kan godt være bekymret for, hvor det bærer hen, for jeg tænker, at det ikke er så tiltrækkende for de unge længere, det her med at blive musiker. Der er jo bands derude, der laver plader, der sælger fint og spiller shows, men som stadig mister penge.

- Så hele den her glamour, der er ved at være rockstjerne, den forsvinder. Og det er en skam. Jeg ville ikke have lyst til at være et nyt band i dag, for det er meget ustabilt og svært at forudse. Vi kan jo se, hvor meget musikbranchen har ændret sig de seneste 10 år, så hvem ved, hvad der sker de næste 10. Det er ret bekymrende, slår han fast.

Muse er aktuelle med albummet "Drones" og har netop spillet på Roskilde Festival.

/ritzau/FOKUS