Museer og teatre køber for dyrt ind

Skrevet af admin

17/02/2016

Dagens topnyheder

600 millioner kroner skal der ifølge regeringen findes i besparelser på kulturlivet over de næste fire år, men der kunne blive flere penge at rutte med på landets teatre, museer og biblioteker, hvis institutionerne blev bedre til at købe ind.

Det skriver Politiken.

Avisen har fået aktindsigt i notater fra Rigsrevisionen, der dokumenterer, at seks af landets største kulturinstitutioner i mange tilfælde har overtrådt reglerne for indkøb i staten ved ikke at undersøge, om de kan få varer og ydelser billigere.

Rigsrevisionens undersøgelse er foretaget på baggrund af 187 stikprøver, og det er ifølge Statsrevisorerne, der er politisk udpeget, "meget utilfredsstillende", at reglerne i stribevis af tilfælde ikke bliver overholdt.

Per Nikolaj Bukh, professor i offentlig økonomistyring ved Aalborg Universitet, anslår på baggrund af Rigsrevisionens beretning, at kulturinstitutionerne vil kunne spare 10-20 procent på indkøbene, hvis de købte ind efter de gældende regler.

- Det handler helt sikkert om nogle millionbesparelser, siger Per Nikolaj Bukh til Politiken.

Rigsrevisionens undersøgelse viser, at de seks institutioner i forbindelse med indkøb, der er omfattet af EU-udbudsreglerne, i mere end hvert fjerde tilfælde ikke har overholdt loven.

Ved over 60 procent af de indkøb, der skulle annonceres efter reglerne i tilbudsloven, overtrådte kulturinstitutionerne også reglerne, ligesom mange køb blev foretaget uden om statens indkøbsaftaler, der skal sikre rabatter for institutionerne.

Statens Museum for Kunst får eksempelvis kritik af Rigsrevisionen, blandt andet for ikke at sende kloakarbejde og frokostordning i udbud.

- Vi tager kritikken meget alvorligt, siger administrationschef Kim Gundersen til Politiken.

Rigsrevisionen sætter ikke tal på, hvor store besparelser institutionerne kan være gået glip af, men da revisionsfirmaet Deloitte sidste år undersøgte Det Kongelige Teater, var vurderingen, at en effektivisering af indkøb kunne spare teatret for mellem 5,0 og 7,5 millioner kroner om året.

Foruden Det Kongelige Teater og Statens Museum for Kunst, er det Statens Arkiver, Kulturstyrelsen, Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme og Rigsarkivet, der ifølge Rigsrevisionen i flere tilfælde har brugt for mange penge på indkøb.

/ritzau/