Muslimer får livstid og 45 år for at slagte soldat i London

Skrevet af admin

26/02/2014

Dagens topnyheder

To britiske muslimske konvertitter skal tilbringe henholdsvis resten af livet og mindst 45 år i fængsel for at have dræbt soldaten Lee Rigby, der på makaber vis blev påkørt og hakket til døde i London på åben gade sidste år.

29-årige Michael Adebolajo, der skal tilbringe resten af livet i fængsel, og hans medsammensvorne, Michael Adebowale på 22 år, blev slæbt væk fra Old Baily-retten i London, da de begyndte at råbe af dommeren.

Således var de ikke selv til stede, da straffen blev læst op.

Begge mænd er opvokset i Storbritannien og har kristne nigerianske forældre, men er siden konverteret til islam.

En jury kendte i december de to mænd skyldige i drabet på den 25-årige Afghanistan-veteran, men strafudmålingen kom først onsdag aften.

Lee Rigby blev i maj sidste år først påkørt og derefter stukket til døde med en stor kniv. Derefter trak Adebolajo og Adebowale den livløse soldat ud på gaden og forsøgte at halshugge ham med en kødøkse.

Kort tid efter drabet blev de to selverklærede islamister filmet af rystede forbipasserende. Her forklarede Michael Adebolajo med den blodige kødøkse i hånden, at soldaten blev dræbt for at hævne britiske soldaters drab på muslimer.

På samme videooptagelse ses offeret liggende på jorden i baggrunden.

Hverken Adebolajo eller Adebowale forsøgte at flygte fra stedet, men ventede derimod og gik til angreb på politiet, da betjentene ankom, og politiet måtte affyre skud ved anholdelserne af de to mænd, der begge blev såret.

- I besluttede jer for at fremme jeres ekstremistiske sag ved at dræbe en soldat ved højlys dag og i fuld offentlighed. I gjorde det på en måde, der ville generere maksimal mediedækning, sagde dommer Nigel Sweeney ved domsafsigelsen.

- Dommen for drab er obligatorisk - fængselsstraffen må være en på livstid, lød det fra dommeren.

Straffen blev hilst velkommen af en stor gruppe højreekstremistiske demonstranter, der havde gjort en galge klar uden for Old Bailey-retten i det centrale London.

/ritzau/Reuters