Muslimsk debattør: Kvinders forhold forværres uden borgerlig vielse

Skrevet af admin

03/03/2016

Dagens topnyheder

Kirkeminister Bertel Haarders (V) forslag om at fratage ekstreme imamer vielsesbemyndigelse, vil kun give kvinderne dårligere forhold. Det fortæller Nour Tessie Jørgensen, der er cand.mag. i islamiske studier og muslim.

- Hvis man fratager dem retten til at vie, vil de vie uanset hvad. Det vil sige, at kvinder og mænd kun får en islamisk vielse og ikke en borgerlig vielse. Kvinden vil derfor ikke kunne få de borgerlige rettigheder, som hun normalt har.

- Derfor vil jeg ikke råde til, at man skal fratage imamerne deres autoritet til at vie, for kvinden vil dermed også miste sine borgerlige rettigheder, siger hun til Ritzau.

En islamisk vielse af en imam, der har vielsesbemyndigelse, vil samtidig fungere som en borgerlig vielse, hvor det er registreret hos myndighederne. Det vil den ikke, hvis imamen ikke har vielsesbemyndigelse, men vier alligevel.

Bertel Haarders forslag kom efter TV2's dokumentar "Moskeerne bag sløret", der blandt andet viser en imam opfordre til stening af utro kvinder. Derudover viser den en imam, der fraråder kvinder at gå til politiet, hvis deres mænd slår.

Det er netop de rabiate holdninger, som kirkeministeren vil slå ned på ved at fratage dem retten til at vie i Danmark.

- Det er helt uacceptabelt, når religiøse forkyndere tilskynder til den slags. Det er ikke alene imod menneskerettighederne – det er også stik imod alle ambitioner om, at vi skal en bedre integration, siger han i en pressemeddelelse onsdag.

Nour Tessie Jørgensen er engageret i flere forskellige muslimske foreninger, som arbejder for kvinders rettigheder.

I stedet for at fratage de ekstreme imamer vielsesbemyndigelsen, opfordrer hun i stedet til mere dialog med de muslimer, der arbejder imod de ekstreme holdninger.

- Jeg synes, at man skal komme i tale med de muslimske foreninger, som laver et aktivt arbejde imod de her forskellige tendenser. Det nytter ikke noget bare at afskære den muslimske gruppe, der kender miljøet indefra, siger hun.

/ritzau/