Myanmar løslader 7000 fanger - herunder 155 skovhuggere

Myanmar har givet amnesti til næsten 7000 fanger, heriblandt 210 udlændinge, og det østasiatiske land kan dermed håbe på større velvilje fra sin magtfulde nabo, Kina.

Det er landets præsident, Thein Sein, som har benådet fangerne. Han har lovet at løslade alle politiske fanger i landet, mens han er præsident, skriver The Wall Street Journal.

Blandt gruppen af udlændinge er 155 kinesiske skovhuggere, som med undtagelse af to sad fængslet på livstid for ulovlig skovhugst.

To andre havde fået 10 års fængsel.

De sættes nu alle på fri fod ifølge landets indenrigsministerium. I alt 6966 fanger har fået amnesti.

Amnestien vil formentlig hjælpe til at formilde Kina, som har udtrykt "ekstrem" bekymring over fængslingen af de 155 trætyve.

De dømte skovhuggere har været tilbageholdt siden januar, da myndighederne i Myanmar indledte en større aktion for at få stoppet ulovlig fældning af træer.

Regionerne langs den delvist åbne grænse mellem de to lande har længe været hjemsøgt af kinesere på udkig efter tømmer. Kinas store appetit på råvarer fra nabolandet er stødt på modstand i Myanmar.

Forholdet til netop Kina er essentielt for Myanmars økonomi, da landet har haft en yderst turbulent relation til Vesten, som har sanktioneret Myanmar for blandt andet menneskeretskrænkelser og etnisk udrensning.

Ifølge migrationsmyndighederne i Myitkyina, hvor skovhuggerne sad fængslet, stod busser torsdag klar til at køre kineserne hjem.

Det fremgår ikke af meldingen fra myndighederne, om der er politiske fanger blandt de knap 7000 personer, som er omfattet af amnestien.

- Mange fanger bliver løsladt, men jeg ved ikke, hvilken slags fanger vi taler om, siger Bo Kyi, der leder ngo'en AAPP, som overvåger politiske fangers skæbne.

Ifølge AAPP sad 136 politiske fanger sidste år i Myanmars fængsler, mens yderligere 448 afventede dom.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip