Myanmar løslader studenteraktivister

Skrevet af admin

08/04/2016

Mest læste i dag

Der var jubelscener i den propfyldte retssal i byen Tharrawaddy i Myanmar, da en dommer fredag beordrede snesevis af studenteraktivister løsladt.

Dagen inden lovede Myanmars udenrigsminister og store politiske ikon, Aung San Suu Kyi, at løsladelse af studenter og politiske fanger står højt på den nye regerings dagsorden.

- I er alle 69 løsladt nu uden sigtelse, sagde dommer Chit Myat.

Tre af studenterne skal imidlertid blive i fængslet, fordi de er involveret i retssager ved andre domstole.

- Vores løsladelser viser, at vi ikke har begået nogen forbrydelse. Vi led i fængslet i mere end et år. Vi er glade, men vi vil have regeringen til at løslade alle politiske fanger omgående, siger den 20-årige Ei Thinzar Maung, som er blandt de løsladte.

De mange studerende har siddet fængslet i over et år, siden de i marts 2015 blev anholdt, da myndighederne slog hårdt ned på en demonstration vedrørende uddannelsesområdet.

Myanmar - der også er kendt under sit gamle navn, Burma - har hundredvis af politiske fanger i landets fængsler og yderligere omkring 400, der venter på, at deres sager kommer for retten.

Aung San Suu Kyi og flere medlemmer af den nye regering har selv været politiske fanger under militærstyret. Suu Kyi, der er Myanmars reelle politiske leder, siger, at løsladelserne har høj prioritet for regeringen.

Hundredvis af politiske fanger er blevet løsladt inden for de senere år som en del af en politisk reformproces, der har afsluttet Myanmars militære styre.

Menneskerettighedsgruppen Human Rights Watch glæder sig over fredagens løsladelser, men understreger, at det er afgørende for Suu Kyis regering at ændre de love, som den tidligere regering har brugt til at fængsle fredelige demonstranter.

/ritzau/AFP