Myanmars nye præsident er taget i ed

Skrevet af admin

30/03/2016

Dagens topnyheder

Myanmars nye præsident, Htin Kyaw, er onsdag blevet taget i ed ved en ceremoni i hovedstaden Naypyidaw, oplyser internationale medier, heriblandt nyhedsbureauet AFP.

Den 69-årige Kyaw blev for nylig udpeget af et flertal i landets parlament til at lede landet.

Han er en god ven af nobelprisvinderen Aung San Suu Kyi, der formelt får titel af blandt andet udenrigsminister, men efter eget udsagn reelt bliver landets leder.

Suu Kyi var forhindret i at stille op som præsidentkandidat, fordi hun har børn, der er udenlandske statsborgere, hvilket ifølge forfatningen ikke er tilladt.

Både Htin Kyaw og Suu Kyi er medlemmer af partiet National Liga for Demokrati (NLD), som sidder på flertallet i begge parlamentets kamre. Ved valget i november fik NLD flere end 80 procent af stemmerne.

Foruden Kyaw er også to vicepræsidenter blevet taget i ed onsdag i Myanmar. En af dem er det fortsat magtfulde militærs præsidentkandidat, general Myint Swe.

Med Htin Kyaw i spidsen for Myanmar er det første gang siden et kup i 1962, at det sydøstasiatiske land får en demokratisk valgt præsident.

70-årige Aung San Suu Kyi er verdenskendt for sin kamp for demokrati i Myanmar, der indtil for fem år siden blev kontrolleret af et militært styre.

På trods af demokratiske fremskridt i landet, hvor der bor over 50 millioner mennesker, er der fortsat spændinger flere steder mellem etniske grupper.

Tilbage i 1990 vandt hun og NLD valget i Myanmar, men militæret accepterede ikke sejren og sad efterfølgende på magten i mere end to årtier. Samtidig var Suu Kyi blevet sendt i husarrest, hvor hun sad i 15 år i tre perioder fra 1989 til 2010.

/ritzau/AFP