Myanmars valg kan gøre Suu Kyi til indirekte leder

Skrevet af admin

07/11/2015

Dagens topnyheder

For enden af en overfyldt korridor i et faldefærdigt hospital i Myanmars største by sidder en mand, som nogle mennesker venter vil blive landets næste præsident.

Tin Myo Win har i en lang årrække været personlig læge for oppositionslederen Aung San Suu Kyi, hvis parti ventes at vinde søndagens banebrydende parlamentsvalg. Posten har gjort ham til en af Myanmars præsidentkandidater.

For selv hvis Suu Kyis parti - Den Nationale Liga For Demokrati (NLD) - vinder stort, er hun selv udelukket fra præsidentposten i henhold til en forfatning, som er udarbejdet af Myanmars magtfulde militær.

Præsidenten, der har ansvar for at danne landets regering, bliver udpeget af parlamentet.

Militæret styrede landet i næsten 50 år, indtil en nominelt civil regering i 2011 indledte gradvise demokratiske reformer.

Suu Kyi har sagt, at hun vil lede landet ved "at svæve over præsidenten", som vil være en stedfortræder for hende. Hun har udpeget den person, som det skal være, men det er ikke blevet offentliggjort.

Dette har skabt undren og usikkerhed hos mange af de flere end 30 millioner vælgere. Hvis det ikke skal være den 70-årige Suu Kyi selv, hvem skal det så være?

Den 64-årige Tin Myo Win, der er en af NLD's loyalister, er tidligere politisk fange. Han var en af de få personer, som kunne besøge nobelfredsprismodtageren i de 15 år, hvor hun var indespærret af militæret.

Til et spørgsmål om, hvorvidt han er i betragtning til præsidentembedet, smiler han.

- Mit arbejde er at skære og sy - jeg er kirurg, siger han mellem to konsultationer på hospitalet.

Men han har tidligere sagt til nyhedsbureauet Irrawaddy, at han ville acceptere præsidentembedet for at tjene sit land.

En anden person, som kan få præsidentposten, er general Shwe Mann, som er formand for parlamentets underhus.

Nogle af Myanmars vælgergrupper ventes denne gang at vende NLD ryggen, blandt andet fordi Suu Kyi har været tavs om striden mellem muslimer og yderliggående nationalistiske buddhister. Nogle vælgergrupper har også mistet tilliden til hendes pragmatiske forhold til militæret.

/ritzau/AFP