Myndigheder afliver myten om trætte piloter

Man hører ofte om trætte piloter, der falder i søvn, mens de flyver, fordi deres arbejdstimer stryger i vejret. Senest kunne DR i juni fortælle om en stor undersøgelse, der viste, at 60 pct. af de 600 piloter, der deltog, havde prøvet at falde i søvn, mens de fløj.

Men den melding stemmer ifølge Trafikstyrelsen ikke overens med virkeligheden.

I dag offentliggør Trafikstyrelsen sin første sikkerhedsrapport for dansk luftfart, der viser et helt andet billede: Sikkerheden er tilfredsstillende, og der endnu ikke nogle tegn på, at der skulle være store træthedsproblemer blandt piloterne. Det skriver Jyllands Posten.

Jesper Rasmussen, der er vicedirektør i Trafikstyrelsen, afviser, at deres resultat er et udtryk for, at piloterne ikke tør at være ærlige. Han henviser til de mange besøg, der også ligger bag undersøgelsen.

»Vi har været 100 gange på besøg i cockpittet i de seneste to år uden at få nogen dokumentation for problemerne. Og vi er en uvildig tilsynsmyndighed, som man godt kan sige tingene til i fortrolighed. Vi flyver også selv for at holde vores folk opdateret, og heller ikke på det mere uformelle plan er vi stødt ind i noget,« siger Jesper Rasmussen til Jyllands Posten.

I rapporten har Trafikstyrelsen undersøgt arbejdstiden for de 25 piloter, der flyver mest. De har været i kontakt med fem flyselskaber eksempelvis SAS og Ryanair. Og i alle tilfælde har piloterne haft en arbejdstid på op til 40 timer - grænsen er 60 timer.

Rapporten slår ifølge Jyllands-Posten også fast, at flyvning stadig er den sikreste transportform. Der er 0,08 dødsfald pr. én milliard passagerkilometer. Med biler ligger det tal på 3,24. Fly er altså cirka 40 gange sikrere.

 

Dagens Gossip