Mystik omgiver russisk oligarks dødsfald

Spørgsmålet står sent lørdag aften ubesvaret hen, efter at en talsmand for den mangeårige Putin-kritiker tidligere på aftenen bekræftede, at Berezovsky var fundet død i sit hjem i byen Ascot nær den engelske hovedstad London.

Politiet oplyser, at man har indledt en omfattende undersøgelse af omstændighederne for dødsfaldet, som man betegner som »uforklarligt«.

Tidligere på aftenen på russisk TV forklarede Berezovskys advokat, Alexander Dobrovinsky, at hans klient havde taget livet af sig selv efter i ugevis at havde været tynget af depression som følge af omfattende gæld.

Men denne påstand - at den kendte russer, der angiveligt blev fundet livløs på sit badeværelse, skulle havde begået selvmord - bliver benægtet af en ven af Berezovsky, skriver nyhedsbureauet AFP. Dermed blæser svarene stadig i vinden.

Boris Berezovsky var indædt kritiker af den russiske præsident Vladimier Putin, og forholdet mellem de to var hovedårsagen til, at Berezovsky valgte at forlade Rusland i 2000 for at slå sig ned i Storbritannien.

Berezovsky havde som erklæret mål at vælte Putin, men han frygtede for sin sikkerhed i sit hjemland. En talsmand for Putin har dog oplyst, at Berezovsky for nyligt skrev et brev til den russiske leder, hvor han bad om en benådning og tilladelse til at vende hjem.

Politiet oplyser, at man har afspærret den russiske rigmands hjem, mens man undersøger de nærmere omstændigheder. I en meddelelse oplyser myndighederne således ifølge AFP:

»Politiet i Thames Valley har iværksat en efterforskning af en 67-årig mands død på en ejendom i Ascot, Berkshire. Hans død behandles i øjeblikket som uforklarlig, og en omfattende efterforskning er sat i gang.«

Selv om dødsårsagen er ukendt, bliver der allerede spekuleret i forskellige scenarier i internationale medier.

Ifølge BBC har Berezovsky tidligere overlevet flere attentatforsøg, herunder en bilbombe, hvor hans chauffør mistede livet.

Desuden var han gode venner med den russiske systemkritiker og afhopper Aleksander Litvinenko, der i 2006 døde som følge af en forgiftning med det radioaktive stof polonium-210.

I nutidens Rusland bruges betegnelsen oligark om forretningsfolk, der meget billigt overtog store statslige virksomheder, da de blev privatiseret under præsident Boris Jeltsin i begyndelsen af 1990erne.

Dagens Gossip